Felújítva vagy úgy-ahogy-van adnak többet egy ingatlanért?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eladási stratégiák - amikor megtérül a befektetés az eladási árban és amikor nem.

Minden eladó a lehető legtöbbet szeretné kapni az ingatlanáért. Ennek érdekében akár kisebb-nagyobb befektetésekre is hajlandó, feltéve, hogy megéri és a vevő megfizeti a többletköltséget. De ezt honnan lehet tudni előre? Egy jól átgondolt tervezéssel ésszerű és jó döntésre lehet jutni.

FELÚJÍTÁS
Mindennek az alapja a jó helyzetértékelés. Fel kell mérni, mennyit ér az ingatlan, pontosabban, hogy mennyit adnak érte. Ld. erről korábbi, megtörtént eseményen alapuló cikkünket. Megtudtuk, mennyit adnának jelenlegi állapotában az ingatlanért. Ezután meg kell nézni, mi igényel beavatkozást: vízszigetelés, nyílászárócsere, beázás-tetőjavítás, festés, burkolás, stb. ill. ezek mekkora költségvetési igénnyel bírnak. Ekkor megint piackutatás következik, megnézzük, mennyiért hirdetik a hasonlóan felújított ingatlanokat a környéken. Ha a különbség jelentős - min. a befektetett összeg duplája -, akkor érdemes belevágni a felújításba, annak minden stresszével és időigényével együtt, egyébként nem.

Megéri eladás előtt felújítani a házat?


A felújítás ellen szól még, hogy a vevő szemében gyanús lehet egy frissen felújított lakás vagy ház eladása. Az is megeshet, hogy pont nem fog tetszeni neki az új design és inkább egy felújítandó mellett dönt. A felújítás mellett szól viszont, hogy a vevők többsége felújított vagy újszerű ingatlanokat akar venni, mivel nem szeretnek bajlódni a felújítással.

STAGING
Az ingatlan felkészítése eladásra, a rendes eladási folyamat első lépése, ami nem egyenértékű a felújítással. Gyakorlatilag beleértendő minden a rendrakástól kezdve a nagytakarításon át egészen a lakberendezésig. A lehetőségekhez képest azt kell elérni, hogy az enteriőr úgy nézzen ki mintha aznap adták volna át az első lakónak. Egy ilyen jellegű ráncfelvarrás költsége kb. az ingatlan értékének 1-2%-át teszi ki.

ÚGY AHOGY VAN
Kétségtelen, hogy ez a legkényelmesebb álláspont és sok esetben a legkifizetődőbb is, hiszen most emelkednek az ingatlanárak, ezért akármilyen állapotban vannak, jó eséllyel akkor is elkelnek. Azért egy alapos nagytakarítás jót tesz nem csak az eladó személy, hanem az eladó ingatlan megítélésének.



<< Előző

Hurrá, megvették! Segítség, költözünk! De hova?

Következő >>

Ártárgyalási trükkök és buktatók