3 érv az ingatlanos nélküli házeladás mellett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Milyen indokok szólnak az ingatlan-közvetítő ellen? Nem sok, de jelentősek!

Az ingatlanpiacon még mindig nagy a pörgés, amire a CSOK még rátett egy lapáttal. Azonban ekkora pörgésben is vannak esetek, amikor célszerű közvetítő segítségét kérni az ingatlaneladáshoz, legtöbbször viszont egyedül is boldogulhatnak az eladók. Az érvek zsebbevágóak.

Ingatlanosok kíméljenek!

Olvasható számtalan ingatlanhirdetés végén mintha ezzel megszabadulhatnának nemkívánatos zaklatásuktól. Ennek ellenére az ingatlanos lesz az első érdeklődő, aki jelentkezik a hirdetésre, erre mérget lehet venni: “Ugyan odaírta a hirdetésbe, hogy ingatlanosok kíméljék, de én mégis azt gondolom, hogy lenne olyan ajánlatunk, amit érdemes lenne megfontolnia. Hallott már korábban cégünkről?” - szó szerint így történt az eset...

Íme 3 ok, amiért érdemes lemondani az ingatlanos “nélkülözhetetlen” segítségéről és megéri bevállalni be az extra fáradságot:

Pénz, Pénz, Pénz

Amikor az anyagiakról esik szó, akkor nem csak arra gondolunk, hogy meg lehet spórolni 3-5% + Áfa sikerdíjat, amit egyébként az ingatlanosnak kellene kifizetni, hanem arra a feloldhatatlan érdekellentétre, ami a két fél között feszül.

"Az ingatlanos ugyanis közel sem olyan mértékben érdekelt

az ingatlan lehető legmagasabb árú értékesítésében mint a tulajdonos."

Közismert, hogy minden annyit ér, amennyit adnak érte, ugyanakkor az ingatlan-közvetítő kevésbé érdekelt a szeretett hajlék legmagasabb áron történő értékesítésében mint az eladó. Ami az eladónak 97%, az neki 3%.

Itt egy példa, konkrét számokkal:

Tegyük fel, hogy a ház optimális - legtöbb, ami kapható érte - eladási ára: 15 millió Ft; a minimális eladási ára, aminél kevesebbért az eladó nem válik meg tőle: 10 millió Ft. Mindkét esetben a tulajdonos biztos bevétele 10 millió Ft.  Ennyit biztosan kap a házért és ugye ez lesz az ingatlanos sikerdíjának is az alapja. Példánk szerint 5 millió Ft lesz az eladási ár bizonytalan - 10 millió feletti - része, erre megy ki a játék.

Házeladás ingatlan-közvetítő nélkül


Tegyük fel, hogy az áregyeztetés során az ingatlanos azt mondja az eladónak, hogy 15 milliót soha nem adnak a házért, ezért vagy eleve kevesebbért fogják meghirdetni vagy ha mégis az álomárról indulnak, azt állítja, hogy az eddig legtöbbet ígérő vevő is csak 12 milliót hajlandó adni érte, és ennél nem is remélhető több. Nézzük csak meg, ki mennyit kockáztat - nyer vagy veszít -  a 3 % - os sikerdíj alapján a 10 millió Ft feletti 5, ill. 2 millió Ft-on!

(Táblázatunkban az egyszerűség kedvéért bruttó értékekkel számoltunk.)

Fenti táblázatból számszerűsítve látszik, hogy mekkora érdeke fűződik az ingatlanosnak és mekkora a tulajdonosnak az eladási ár maximalizálásához. Egy alacsonyabb értékű megállapodással - vagyis ha 15 millió helyett 12 millióért adja el a házat -, az ingatlanos 114.300.- Ft-tól esik el, míg az eladó 2.885.700.- Ft-tal kap kevesebbet, ha nem elég magabiztos és kitartó. Ekkora érdekellentétben áll az ingatlanos a tulajdonossal. Más szavakkal, egy ingatlanközvetítő 10 embernek is eladja az ingatlant - azt, hogy kié lesz, az dönti el, ki érkezik elsőként -, míg a tulajdonos egyetlen egynek szeretné eladni, mégpedig annak, aki a legtöbbet adja érte. Az vesse rájuk az első követ, akinél van...

Miután valaki eldöntötte, hogy ingatlanossal nem áll szóba és inkább maga veszi kézbe az irányítást - annak minden felelősségével és nyűgével együtt -, akkor a legnagyobb feladata az lesz, hogy megtalálja azt a vevőt, aki a legtöbbet kínál az ingatlanért.

Erre számos megoldás létezik, a csaladihazak.hu az egyik legjobb :-)

Következő cikkünkben arról lesz szó, hogy a háztulajdonosnak mit kell tennie akkor, ha egyedül, ingatlan-közvetítő nélkül akarja eladni a házát.


<< Előző

5 + 1 érv egy profi ingatlan-közvetítő mellett

Következő >>

11 jótanács házeladáshoz