Lesz-e összeomlás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azt a nagy kérdést feszegeti a Blackstone elemzése, hogy vajon lesz-e az USA-ban 2008-hoz hasonló összeomlás. 

A Blackstone elemzése körbejárta azt a témát, hogy vajon lesz-e az USA-ban egy 2008-hoz hasonló összeomlás az ingatlanpiacon - és annak folyományaként - a gazdaság más részein. 

Miért merült fel egyáltalán a kérdés?

Mert a lakások nagyjából ugyanolyan árszinten vannak - sőt, még magasabban - mint 2008-ban.

Nem kell aggódni

A szakértők szerint nem fenyeget veszély; a 2008-as történések nem ismétlődnek meg. 2007-ben sokan jóval nagyobb hitelt vettek fel, mint amennyit az ingatlanuk maga ért - most szerencsére szó sincs erről. Amíg a munkaerőpiac stabil lábakon áll, nem kell aggódni. Az a tapasztalat ugyanis, hogy a jelzáloghitel-kamatlábakkal szemben sokkal inkább a munkaerőpiacra reflektál az ingatlanpiac.

A Blackstone elemzője arra számít, hogy nem is olyan soká le fog lassulni az ingatlanárak növekedési üteme. Minimális csökkenés is bekövetkezhet, de hosszútávú markáns csökkenés semmiképp sem várható.

Ez miért fontos Európának és Magyarországnak?

Azért lényeges, hogy nem várható összeomlás az USA-ban, mert az elmúlt bő száz évben innen indultak ki a világszintű gazdasági válságok. Márpedig ha nincs válság az USA-ban, viszonylag nyugodtan alhatnak a világ többi részén is az emberek.

Forrás: blackstone.com