Jelzáloghitel kamatstop - nem biztos, hogy megéri

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kamatstop átmeneti enyhülést hozhat a változó kamatozású jelzáloghitel mellett - a kérdés csak az, van-e jobb alternatíva?

Nagyjából 466 ezer családot érint a kamatstop, ugyanis ennyien vettek fel piaci alapú, változó kamatozású jelzáloghitelt.

A kamatstop a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszabott ideig, azaz 2022 júniusáig nem fognak a hitel kamatai emelkedni (általában a változó kamat a kamatemelkedéssel egyenlő).

Mit jelent a gyakorlatban?

A kamatok fixálása sajnos csak részben tud érvényesülni, hiszen a tavalyi év október 27-i BUBOR mutató lett az új, átmeneti kamatmaximum. Mivel az egyes változó kamatozású hiteleknek más-más időpontban van a fordulónapja, így máshogy is érzékelik a kamatstop hatását a hitelt törlesztők.

Nem mindegy, hogy 7 000, vagy 10 000

A tavaly novemberben fordult hiteleknél gyakorlatilag semmit nem vesznek észre, míg a decemberi fordulópontos hiteleknél már akár másfél százalék mínuszt is jelenthet (egy átlagos, 10 millió forintos, 10 éves futamidejű hitelnél ez havonta akár 7000 Ft is lehet). Egy januárban “forduló” hitelnél hasonló kondíciók mellett már 10 000 Ft is lehet a kedvezmény.

Mivel minden változó hitel más, nagyban függ a kedvezmény mértéke a futamidőtől és a felvett hitel összegétől egyaránt - mindenesetre a kötelező banki levélből minden hiteltörlesztő meg fogja tudni forintra pontosan, hogy mennyivel kell kevesebbet fizetnie.

Váltson hitelt!

Fontos szempont, hogy a meghirdetett kamatstop csak fél éven át él, ám az infláció várhatóan markánsan nőni fog az év további részében is; érdemes tehát fontolóra venni a jelenleg meglévő változó kamatozású hitel kiváltását egy másik, fix kamatozású hitellel még a kamatstop ideje alatt.

Tény, összességében az jár jobban, aki eleve államilag támogatott, alacsony és fix kamatozású hitelt vett fel: CSOK-ot, Babaváró Hitelt, vagy Zöld Hitelt 0%-os CSOK-kal - de aki ezt nem tudta igényelni, jobban teszi, ha a kamatok minimalizálására törekszik.

Még csak most akar ingatlant venni, de a rezsit meg szeretné úszni? Vegyen energiahatékony ingatlant a Zöld Hitel kölcsön, és a 0%-os CSOK segítségével!