Megéri tűzifával és brikettel fűteni?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan szeretik a cserépkályhából órákon át áradó intenzív meleget, és a kandalló hangulatos látványát. De vajon kifizetődő-e így fűteni egész télen?

Aki nem vezetékes gázzal, vagy megújuló energiával fűt, annak jóval többe kerül az, hogy ne fagyjon meg, mint szűk öt éve.

Egyrészt a rezsicsökkentés őket nem érinti, másrészt elképesztő, nagyjából 40%-os mértékben drágult a tűzifa ára az elmúlt 5 év alatt.

Azoknak, akik nem tudták annakidején bevezettetni a gázt, a gáz is többe kerül, hiszen a gázpalackok ára is az egekben van - 28%-ot drágult szűk öt év leforgása alatt. A brikett “csak” 18%-ot drágult ugyanezen időszak alatt.

Ha valaki máshogy nem tudja megoldani, vagy mindenképp a kandalló, illetve a cserépkályha pártján áll, akkor viszont jó, ha vigyáz, milyen fát vesz.

Hogyan vegyünk tűzifát?

Sajnos sokan csak a tűzifa árát figyelik, de az ár mellett érdemes arra is figyelni, hogy milyen mértékegység van feltüntetve: köbméter, erdei űrmérték, vagy ömlesztett űrmérték, mert nem biztos, hogy az első pillantásra olcsónak látszó fa tényleg nem drága!

Ha nem köbméterre, hanem tömegre vásárolunk fát, mindig ellenőrizzük, hogy a fa tökéletesen száraz (a nedves fa nehezebb!), hitelesített mérlegen méressük a megvásárolni kívánt fát, és mérlegjegy, vagy mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számlát fogadjunk csak el.

Mindig le kell lellenőrizni, hogy valóban a kifizetett jó minőségű, száraz keményfát szállították ki a számunkra, és nem egy olcsóbb, kisebb fűtőértékkel bíró fafajtából álló kupacot ömlesztenek le a bejárónkra.

Tudnunk kell továbbá azt is, hogy ha lopott faanyagot vásárolunk, akkor azt nem csak lefoglalhatja a rendőrség, de orgazdaság miatt még eljárást is indíthatnak ellenünk - ami még egy plusz pont a számlaképes értékesítők javára a tűzifával ügyeskedők ellenében.

Ha a megnövekedett tűzifa árak miatt úgy dönt, ideje energiahatékony ingatlanba költöznie, minél hamarabb érdemes lépnie. Céljai megvalósításában segítségére lehet a Zöld Hitel és a Zöld CSOK is!

Forrás: penzcentrum.hu

Vagyonszerzési illeték kalkulátor