Mekkora európai viszonylatban a magyar rezsi?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár már évek óta küzdenek központilag az energiaárak növekedése ellen, a legtöbb magyar háztartás költségvetését alaposan megtépázzák a téli hónapok.

Tény, hogy a jelenlegi energiaárak - csupán a puszta számokat szemlélve - a legalacsonyabbnak tűnnek európai viszonylatban, azonban ha több szempontot is figyelembe véve hasonlítjuk össze az árakat a többi EU-tagállamban fizetendőkkel, már kevésbé látszódik rózsásnak a helyzet.

Alapvetően az áram és a gáz ára valóban sokszorosa máshol, mint hazánkban, viszont az itthoni bérek (amiből fizetjük a magas árakat) elmaradnak az európai átlagtól.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. október 21-én tette közzé felmérését, melyből kiderül, hogy ha csupán az árszínvonalat vesszük figyelembe, a gáz valóban nagyon olcsó jelenleg hazánkban, az áram ára pedig alsó-középmezőnyös.

Viszont ha már a nettó bérekkel való összefüggést figyeljük meg, akkor az derül ki, hogy a teljes rezsiköltség már bizony együttesen a középmezőnybe tartozik. Ugyanebből az összevetésből Bécs, Berlin, Brüsszel vagy Párizs lakói sokkal jobban jönnek ki.

Meg szeretne szabadulni a rezsi rémálmától? Építsen energiahatékony házat a Zöld Hitel és a Zöld CSOK segítségével!

Forrás: portfolio.hu