Hogyan lehetséges a penész eltávolítása?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Letesztelte már minden penész elleni szer hatékonyságát? Akkor igazán kétségbeesett lehet.

Az interneten számtalan tanács kering arról, hogy milyen penész eltávolító csodaszert érdemes használni. Viszont a penész kezelése során figyelembe kell venni, hogy hol telepedett meg a penész, mióta van jelen, és mekkora kiterjedésű a penész folt.

A lakás-penész megszüntetése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt sok helyen sugallják.

Mivel a penészgomba spórái (amikkel szaporodik) rendkívül aprók, így gyakorlatilag folyamatosan egy láthatatlan penész ellenséggel kell hadakoznunk. A lakás-penész megszüntetése prodzsekt már csak azért is tűnik lehetetlen küldetésnek, mivel minden egyes ablak- és ajtónyitással újabb adag penészgomba jut be a lakótérbe, hiába volt előtte alapos a fekete penész eltávolítása… csak idő kérdése, hogy kiújuljon a zöld, fekete, fehér vagy sárga penész.

A penész kialakulása

Előbukkanhat a penész a falon, de a penész a fuga réseit és az összes olyan helyet is nagyon kedveli a lakótérben, ahol megfelelőek - a penész kialakulása szempontjából - a körülmények, azaz nagyjából 72 órán át 75% feletti a páratartalom.

A penész kezelése nem csak azért fontos, mert kellemetlen szaga van a penészgomba miatt a levegőnek, hanem mert súlyos tüneteket okozhat a penészgomba allergia. Ha nem vigyázunk, takarításkor a penészgomba spórák még jobban ellepik a levegőt, ezért érdemes minden esetben egy hatékony védőmaszk viselése mellett dönteni akkor is, ha semmi kifogásunk a penész szag ellen.

Ha a penész kialakulása ellen már nem tudtunk tenni semmit, a penész ellen még próbálkozhatunk. Viszont nem mindegy, mit vetünk be az egyes penész fajták ellen.

Minden kétséget kizáróan a fekete penész eltávolítása a leggyakoribb feladat. Talán ez a penészgomba a leginkább rettegett, mert mikotoxinja rendkívül mérgező, és szinte lehetetlen kiirtani.

Hogyan lépjünk fel a penész ellen?

Vannak persze költségkímélő, egyszerű megoldások, azonban sajnos ezek többnyire csak átmeneti sikerélményt nyújtanak. A fekete penész eltávolítása a falról sokszor lehetetlen feladatnak tűnik, mert évről-évre kiújul a penész a falon, bármilyen speciális fungicid szerrel kezeltük is le.

Ha úgy ítéli meg, hogy nem túl kiterjedt penészgomba teleppel áll szemben, a penész kezelése érdekében sokféle penész elleni szer kipróbálása jöhet szóba az Ön számára is.

Nagyon fontos, hogy a saját egészsége érdekében a penész kezelése során mindig alaposan szellőztessen, és használjon kesztyűt, illetve maszkot! Akármilyen penész elleni szer mellett is teszi le a voksát, tudnia kell, hogy nem használ az Ön egészségének, ha a bőrén keresztül felszívódik a szervezetébe, vagy ha belélegzi az esetlegesen felszabaduló gázokat.

Fontos! Több penész eltávolító szer csak egymás után használható! Sose keverje őket, mert veszélyes kémiai reakciók indulhatnak be!

Vegyük tehát sorra, mit lehet tenni, ha penészgomba-fertőzött a lakás?

A penész megszüntetése mivel történhet?

Penész fertőzés esetén jó eséllyel a rég bevált vegyszerek jutnak először eszünkbe, illetve az öko-háztartást vezetőknek mindenféle öko penész eltávolító szer. 

Melyik lehet a jobb penész elleni szer? Egészségügyi szempontból mindenképp egy öko penész elleni szer a szerencsésebb, de felmerül a kérdés, hogy valóban elég hatékony-e?

Akkor hát mit használjunk penész ellen? 

Penészedés ellen házilag is bevethetők az alábbiak:

  • Boltban kapható penész elleni vegyszerek (bármely kisebb és nagyobb bolt, háztartási bolt, drogéria)
  • Hipó (bármely kisebb és nagyobb bolt, háztartási bolt, drogéria)
  • Bórax (online talán a legegyszerűbb beszerezni)
  • Ezüstkolloid (patika, biobolt)
  • Teafaolaj (drogéria, biobolt)
  • Citrom (bármely élelmiszerbolt)
  • Citromsav (háztartási bolt, cukrászbolt)
  • Szódabikarbóna (háztartási bolt, cukrászbolt)
  • Sütőpor (bármely kisebb és nagyobb bolt, cukrászbolt)
  • Grapefruitmag-kivonat (drogéria, biobolt)
  • Szalicilsav (háztartási bolt, cukrászbolt)
  • Ecet (bármely kisebb és nagyobb bolt)
  • Alkohol (patika)
  • Denaturált szesz (patika)
  • Hidrogén-peroxid (online talán a legegyszerűbb beszerezni)
  • Ammónia (online talán a legegyszerűbb beszerezni)
  • Jód (patika)

És most nézzük meg egyesével is a fentebb felsoroltakat:

Kifejezetten penész eltávolítás céljára gyártott, boltban kapható flakonos vegyszer. A többségnél ugyanaz a hatóanyag (benzalkónium-klorid, hidrogén-peroxid, etanol, hipó), amit házilag is kikeverhetünk a bolti ár töredékéért, ha van hozzá időnk, és türelmünk, és persze kellően óvatosan járunk el... nehogy háztartási baleset legyen a vége.

Hipó. Sokan esküsznek rá. Olcsó, és könnyen beszerezhető. Klórtartalma miatt biztosak lehetünk benne, hogy fertőtlenít. Azonban sajnos nincs penészgátló hatása. Sokszor csak kifakul a penészes fal, de az ellenálló penészgomba bizony ott marad.

Hatékony penész elleni szer lehet a bórax. Ha két rész forró vízben feloldjuk, nem okoz nehézséget a penész foltok eltüntetése ruhából. Sőt, penészes fal esetén is sikerrel próbálkozhatunk vele. Fontos észben tartani, hogy a penész kezelése nem egyszeri történet - legalább két alkalommal le kell kezelni a felületet!

Annak, aki a pénzt sem sajnálja, az ezüstkolloid is vonzó penész eltávolító szer lehet. Sajnos a penész kialakulása nem gátolható meg vele hosszú távon. 

Szintén legendásan híres baktérium- és gombaölő hatású a teafaolaj, amit akár citrommal is keverhetünk. A lakás-penész megszüntetése azonban ezzel is csak időlegesnek fog bizonyulni.

Közkedvelt penész eltávolító szer a sokoldalú szódabikarbóna is, amit kevés vízzel elkeverve, paszta formájában használhatunk.

A penész ellen vívott küzdelemben kevésbé számíthatunk a sütőpor erejére, és a citromsav is csupán a penész fuga közti részeire lehet alkalmas, mint penész elleni szer. Nagyobb penész foltok eltüntetése esetén valami mással kell próbálkoznunk.

A citromsavhoz hasonlóan a grapefruitmag-kivonat, és a szalicilsav is jó szolgálatot tehet, de méltán számíthatunk a 20%-os ecet, és az alkohol fertőtlenítő hatására is. Utóbbinál jó észben tartani, hogy fokozottan tűzveszélyes!

A nehezebben beszerezhető denaturált szesz pedig kifejezetten PVC-padlón megjelent penész foltok eltüntetése esetén bizonyulhat hatékonynak.

Penész ellen a hidrogén-peroxid 3%-os oldata is jó lehet átmeneti megoldásnak. Többször alaposan átsúrolva a felületet a penész foltok eltüntetése sikeres lehet. Figyelmesen készítsük az oldatot - ha ugyanis nem elég híg az oldat, robbanásveszélyes anyagot kaphatunk!

A penész kezelése történhet ammóniával is. Kétszeres vízben oldva a penész fertőzés helyén kell hagyni, majd tíz perc után letörölni.

A kísérletező kedvűek próbára tehetik még a jód erejét is, bár elég körülményes és drága belőle könnyen használható penész eltávolító oldatot készíteni.

A kevésbé köznapi szereket könnyedén megrendelhetjük online, illetve nagyobb kiszerelés esetén is érdemes az online rendelés mellett dönteni!

Ha a penész kezelése nem járt sikerrel a penész ellen házilag kevert szerekkel, vagy csak nincs kedvünk heti egy-két alkalommal a penész ellen küzdeni, próbálkozhatunk penészlemosó készítményekkel. A kevésbé bátrak feltétlen hívjanak penész eltávolító szakembert a vegyszer kijuttatásához, főként azért, mert a fekete penész eltávolítása sok időt vehet igénybe!

Ha megtörtént a penészgátló vegyszer kijuttatása, és a penész elleni szer meg is száradt, le lehet kaparni a penészes fal fertőzött részét. Ha az egyszeri kezelés is hatásosnak tűnik, a penészes fal festése is szóba jöhet. Glettelés után speciális penész elleni festék használata ajánlott, mely egy ideig megakadályozza a penészgomba újbóli elszaporodását.

Azaz a penész foltok eltüntetése ebben az esetben sem lesz végleges. 

A lakótérben és a berendezési tárgyakon lévő mikroszkopikus penészgomba spórák a penész foltok eltüntetése után is jelen vannak a lakásban. Ezekkel mihez kezdjünk?

Az ózongenerátor penész ellen rendkívül jó hatásfokú - hiszen egy teljes lakás penész megszüntetése nem kis feladat - de még erre is képes. Az ózonos penész eltávolítás során a spórák is elpusztulnak, így, ha teljeskörű volt a penész kezelése, elmondhatjuk, hogy sikerrel jártunk a penészedés elleni folytatott harcban.

Azonban van egy bökkenő! Ahogy azt már fentebb említettük, az első ablaknyitáskor újabb penész spórák jutnak a lakótér levegőjébe, azaz az ózonos levegőfertőtlenítés is csupán időleges eredményt nyújt sok esetben.

A penész kezelése hosszú távon hatékonyan tehát csak egyféleképpen lehetséges: meg kell szüntetni a penészgomba számára ideális életkörülményeket. Ebben az esetben ugyanis hiába bújik el a penészgomba spóra bármilyen kicsi zugba is, a penész a bútor mögött sem fog megjelenni!

Ha kíváncsi rá, a penész kialakulása milyen körülményekre vezethető vissza, olvassa el a következő cikkünket is!