Foglaló, előleg és letét - Mi a különbség?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy lakásvásárlás során számos jogi fogalommal találkozhatunk, melyeket könnyű összekeverni, ennek pedig komoly anyagi következményei lehetnek.

Mi is az a foglaló és miért van rá szükség?

A fenti három fogalom közül a foglalóval találkozunk a legtöbbször, bár gyakran használják helyette sajnos - helytelenül - az előleg vagy letét kifejezést. 

A foglaló egy bizonyos összeg - általában a vételár 10%-a -, melyet a leendő vevő annak érdekében fizet ki, hogy ezzel lefoglalja az adott ingatlant, vagyis így azt az eladó ne adja el másnak. 

A foglalóval kapcsolatban a következő információkkal érdemes tisztában lenni:

  • a foglaló összege beleszámít a vételárba, 
  • amennyiben az adásvétel a vevő miatt hiúsul meg, úgy a foglaló összege nem jár vissza, 
  • ha azonban az eladó miatt nem történik meg az adásvétel, akkor a foglaló kétszerese jár vissza, 
  • abban az esetben, ha a meghiúsulásért egyik fél sem tehető felelőssé, a foglaló összege visszajár. 

A fentiekből jól látható, hogy a foglaló mindkét felet védi, emellett fontos azzal is tisztában lenni, hogy a foglaló “elengedése” vagy annak kétszeres visszafizetése egyik felet sem mentesíti a szerződés teljesítése alól. Tehát egyik fél sem állhat el a szerződéstől csupán amiatt, mert talált egy kedvezőbb ingatlant vagy éppen egy jobban fizető vevőt. 

A foglaló és az előleg nem ugyanaz 

A foglalót leggyakrabban az előleggel szokás összekeverni, pedig jogilag jelentős különbség van a két fogalom között, ezzel pedig jó tisztában lenni. 

Az előleg ugyanis nem jár olyan kötelezettségekkel, mint a foglaló, ennek összege ugyanis minden esetben visszajár, ha nem történik meg az adásvétel, függetlenül attól, hogy ez melyik fél miatt következett be. Az előleg ugyanis egyszerűen csak egy része a vételárnak, melyet részletként kifizetünk.

Fontos, hogy a foglaló és az előleg nem egy “vagy-vagy” kategória, ugyanis lehetőségünk van egyidejűleg a foglaló és az előleg megfizetésére is. 

Mi a helyzet a letéttel?

Végezetül érdemes egy harmadik fogalmat is megkülönböztetni, ez pedig az ügyvédi letét. Míg a foglaló és/vagy az előleg elég gyakori az adásvételek során, addig a letétre csak bizonyos esetekben van szükség, és az előbbiekkel ellentétben a letét akár a vételár teljes összege is lehet. 

A letétre akkor lehet szükség, ha a ház megvásárlásának van valamilyen feltétele, például a jelzálogjog törlése. Ez esetben tehát az eladó csak akkor kapja meg a letétbe helyezett összeget, ha a szükséges feltétel teljesül. 

Minden esetben fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik kifejezés szerepel a szerződésben, és minden esetben vegyünk igénybe ügyvédi segítséget!