Az otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően aktív ingatlan- és hitelpiacra számít a Duna House

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A piaci tranzakciók számában növekedést várnak, így a tavalyinál várhatóan több ingatlan cserél majd tulajdonost.

A társaság éves szinten 130-150 ezer közötti adásvételt vár a lakóingatlanpiacon 2021-ben, ami a tavalyihoz képest 5-10 százalékos emelkedést hozhat.

Közölték, az első lakásvásárlók aránya tavaly átlagosan 25 százalék volt, ami, várhatóan a támogatások miatt megnövekedett lehetőségeknek is köszönhetően, az idén megközelítheti a 30 százalékot, s így ők várhatóan 40-45 ezer tranzakciót fognak lebonyolítani az idén.

A lakáscélú jelzáloghitelek piacán szintén enyhe erősödést várnak a Duna House Pénzügyek szakemberei, ami 950 milliárd forint háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelt jelenthet 2021-ben. Tavaly ez az összeg 928 milliárd volt a jegybank adatai szerint, s a társaság 2 százalékos emelkedésre számít 2021-ben.

Az idén a Duna House Pénzügyek szakértői úgy vélik, hogy az újfajta változások a hitelpiacon eddig ritkábban használt támogatásokat tehetnek népszerűvé: ilyen lehet például az egy gyerek után felvehető csok 600 ezer forintos támogatása, ami ugyan a fővárosi ingatlanárak mellett eddig is alkupozíciót jelentett egy ártárgyalás során, de a januártól emellé járó illetékmentesség már több milliós segítséget is jelenthet, így várhatóan sokkal többen fognak élni vele.

A társaság emellett az idén 500-550 milliárd forint Babaváró támogatás felhasználását prognosztizálja.

A lehetőségeket elemezve közölték, az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak, de azoknak is van választása, akiknek nincs és nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni.

A közlemény idézi Fülöp Krisztiánt, a Duna House Pénzügyek vezetőjét, aki egyebek mellett elmondta: a szám szerint tíz támogatási formából kettőnél gyermekvállalási kötelezettsége sincs, így szinte bárki ki tudja használni őket.

Kifejtette, a gyermek vagy gyermekek vállalása nélkül felhasználható otthonteremtési kedvezmények közé tartozik például a kedvezményes újlakás áfa: a 2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz. A másik lehetőség az adó-visszatérítési támogatás: a lakásáfa kedvezmény a nagyobb projektek mellett magánszemély által épített új ingatlanokra is igényelhető, akik a telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek ebben az esetben a 27 százalékos áfából.

Aláhúzta, a babaváró támogatás, a csok, és az ehhez kapcsolódó támogatott hitel és illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez azonban már szükséges a családoknak vagy gyermekkel rendelkezni, vagy vállalni legalább egy, esetenként akár két vagy három gyermeket. Ezeknél a kedvezményeknél gyermekszámtól függően összesen akár 30 millió forint feletti támogatási összeg is megszerezhető az otthonteremtéshez a családok számára - tette hozzá.

Forrás: MTI