Ezek a lakhatási támogatások lépnek életbe idén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már az elmúlt években is számos a lakásépítéshez és -vásárláshoz kötődő támogatás született, idén azonban ezek köre még tovább bővült.

Alacsonyabb lett az ÁFA és vissza is igényelhető

2016 január elsejétől a korábbi 27%-os lakásáfát 5%-ra csökkentette a Kormány, ez 2020-ig volt érvényben. Ez azonban nem sokáig maradt így, ugyanis - bár csak ideiglenesen -, de idén már ismét az alacsonyabb áfakulcs van érvényben. 

A kedvezményes ÁFA alapszabályként azonban csak a 150 m² alapterületnél nem nagyobb újépítésű lakásokra, és a 300 m²-t nem meghaladó alapterületű újépítésű házakra vonatkozik. 

A lakásáfát érintő másik lényeges változás, hogy idén január elsejétől a visszatérítési támogatás már nem csak a preferált kistelepüléseken igényelhető. Ennek jelenleg három típusa érhető el.

Ezt a támogatási mód kizárólag a 27%-os ÁFÁ-val kiállított számlák esetén vehető igénybe, legkésőbb 2022. június 30-ig.

Illetékmentesek a CSOK ingatlanok 

A könnyebb otthonteremtés és a CSOK népszerűségének érdekében január elsejétől a Kormány teljes illetékmentességet biztosít a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanok esetében. 

Fontos, hogy az illetéket nem utólag tériti vissza az állam, hanem egyáltalán nem is kell kifizetni, így ennek összegét is a lakásvásárlásra fordíthatják a családok.