Milyen fűtés legyen a családi házban?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Október 15: Ma hivatalosan is elkezdődött a fűtési szezon, így sorra vesszük mik az előnyei és hátrányai az egyes fűtési típusoknak.

Gázkazán

A gázkazánok típustól függően működhetnek biogázzal, földgázzal vagy propán-bután gázzal. A kazánok kiválasztása esetén nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő méret kiválasztására, a túlméretezettnek ugyanis nagy a fogyasztása, míg a kisebb méretű a túlterhelés következtében hamarabb tönkre megy. 

A gázkazánoknak két nagy típusát különböztetjük meg: nyitott és zárt égésterűek. 

Mivel az előbbiek az égéshez szükséges oxigént a laktérből nyerik, így elhelyezésükkor figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a levegőellátás. 

A zárt vagy más néven turbós égésterű gázkazánok ezzel szemben a szabadból szívják be a szükséges oxigént. 

Melyiket érdemesebb választani? Kisebb ingatlanok esetén ideálisabb lehet egy zárt égésterű kazán, ezek ugyanis kisebb teljesítménnyel is ugyanúgy képesek ellátni a feladatukat. 

Emellett ez a típus sokkal biztonságosabb is, hiszen nem csak a szabadból veszik a levegőt, hanem ugyanide juttatják vissza is. 

Mindezek mellett a gázkazánok pozitívuma a könnyű kezelhetőség, valamint az alacsony károsanyag kibocsátás. 

Szilárd tüzelésű kazánok

 A szilárd tüzelésű (vagy talán ismertebb nevén vegyestüzelésű) kazánok lényegében bármilyen szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethetők. Ilyenek például a fa, a szén, a pellet vagy a brikett. 

 Miért érdemes azt a fűtéstípust választani? 

  • Könnyen és biztonságosan üzemeltethető. 
  • A többi típushoz képest ezek a kazánok nagyon ritkán hibásodnak meg. 
  • Mivel számos tüzelőanyaggal lehet működtetni, így használata sokkal gazdaságosabb, sőt bizonyos anyagok (például fa) akár még az otthonunkban is fellelhetők. 
  • A megújuló energiaforrások használatának köszönhetően környezetbarát. 

Bár ez a típus mint láthatjuk rendkívül sok pozitívumot rejteget, az alapos tájékozódottsághoz elengedhetetlen, hogy a hátrányairól is szót ejtsünk. 

  • Amennyiben a megfelelő hőmérsékletet fenn szeretnénk tartani, rendkívül munka- és időigényes. 
  • A felhalmozódott salakanyagot rendszeresen el kell távolítani.  
  • Akár fával, akár szénnel szeretne fűteni a tüzelőanyagot tárolni, méghozzá nem is mindegy hol, például figyelni kell arra, hogy a tüzelőanyagot esőzéstől védett helyen raktározzuk. 

Padlófűtés 

A padlófűtésnek két fő típusát különböztethetjük meg: a vízkeringetésű és elektromos változatot. 

A vízkeringetésű padlófűtés kedvezőbb hatékonysággal üzemeltethető, mint például a radiátoros vagy konvektoros fűtés. Egy szakszerűen kivitelezett padlófűtés hőeloszlása egyenletes, emellett pedig a legtöbb energiatermelővel kompatibilis, valamint környezetbarát hőfejlesztő berendezésekkel is kombinálható.

Ez a melegvizes fűtési rendszer azonban számos probléma forrása lehet, úgy mint vízkő, korrózió, és tömítetlenség. 

Az elektromos padlófűtés telepítése a többi fűtéstípushoz képest gyorsabban kivitelezhető, és még a gáz bevezetése vagy egy kémény kiépítése sem szükséges.

Ehhez azonban megfelelő burkolatot kell választani, sőt elképzelhető, hogy az elektromos hálózatot is bővíteni kell. 

A padlófűtések - típustól függetlenül - egyik legnagyobb előnye, hogy ez a legesztétikusabb fűtés típus, és a bútorok kiválasztása és elhelyezkedése során nem kell alkalmazkodni.