Otthon Centrum: Debrecen és Sopron áll a vidéki ingatlanpiaci árlista élén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Debrecen és Sopron vezeti a vidéki ingatlanpiaci árlistát az Otthon Centrum legfrissebb felmérése szerint.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerdai közleményében jelezte: felmérésük alapján a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az élen Debrecen áll négyzetméterenként 457 ezer forintos árral, a második Sopron 420 ezer forintos négyzetméterárral, míg a harmadik legdrágább város Veszprém, négyzetméterenként 392 ezer forinttal.

Az abszolút árakat tekintve is Debrecen a legdrágább, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért. Ezt az átlagárat Székesfehérvár és Veszprém is megközelítette. Sopronban ennél valamivel olcsóbban, átlagosan 24 millió forintos áron lehetett lakáshoz jutni.

Debrecen az ország második legnépesebb városa, ahol az utóbbi évek dinamikus fejlődése felvitte az ingatlanárakat. Sopron a fekvésének köszönheti népszerűségét, a városból napi ingázással elérhető Bécsújhely és Bécs, ami szélesíti a meglévő munkaerőpiaci lehetőségeket - kommentálta a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a közleményben.

A felmérés szerint a családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint. Ebben a szegmensben Sopron a legdrágább, itt az átlagos négyzetméterár 450 ezer forint volt, a második Érd 370 ezer forintos, a harmadik pedig Debrecen 324 ezer forintos átlagárral. A többi nagyobb város ezektől az értékektől jelentősen elmaradt.

Az abszolút árak szerint Érden átlagosan 41 millióba került egy családi ház, Sopronban 38 millióba. Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen is meghaladta az átlagos vételár a 30 millió forintot. Debrecenben 27 millió forint volt egy családi ház átlagos ára, mert az eladott családi házak alapterülete kisebb volt a más városokban lévőknél.

Forrás: MTI