Mit érdemes tudni a babaváró hitelről?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Július elseje: 2015-ben ezen a napon indult el a CSOK, tavaly pedig a falusi CSOK és a babaváró hitel. Nézzük meg utóbbiról mit érdemes tudni.

Mit kell tudni a babaváró hitelről

2019 július 1-jétől igényelhető az úgynevezett babaváró hitel, mely keretében maximum 10 millió forint szabadon felhasználható hitel igényelhető 2022. december 31-ig  2023. december 31-ig.

Ehhez pedig az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • az igénylő feleknek házastársaknak kell lenniük
  • a feleség 18 és 40 év közötti (41. életévét be nem töltött)
  • mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel
  • legalább az egyik fél rendelkezik minimum 3 éves TB-jogviszonnyal
  • nincs tartozásuk a NAV felé, valamint nem szerepelnek aktív, negatív KHR-listán

Ezek mellett azonban az adott bank további feltételeket is előírhat. A babaváró hitel ugyanis egy 0%-os kamattal rendelkező banki hitel, melynek bizonyos részét az állam átvállalja a megszületett gyermekek után. 

  • egy gyermek esetén: 3 évre felfüggesztik a fizetési kötelezettséget
  • két gyermek esetén: 3 évre felfüggesztik a fizetési kötelezettséget és a fennmaradó rész 30%-át is átvállalja az állam
  • három vagy több gyermek esetén: a teljes fennmaradó összeget átvállalja az állam

Saját lakás a babaváró hitelből

Bár a babaváró hitel a CSOK-kal ellentétben szabad felhasználású, mégis sokan fordítják az összeget arra, hogy saját lakáshoz jussanak. Ennek két módja van. 

Ha úgy kíván ingatlant vásárolni, hogy ehhez nem vesz fel lakáshitelt, akkor a babaváró hitel összege az adott ingatlan megvásárlására is fordítható. A másik eset, amikor a babaváró hitelt önerőként használja fel. Ez esetben a helyzet valamivel bonyolultabb. 

Az összeg 75%-a használható fel önerőként - vagyis maximum 7,5 millió forint -, míg a fennmaradó 25% továbbra is hitelként működik. A bankok a lakáshitel igénylés során a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80%-át fedezik, így a maradék 20%-ot az önerőnek kell állnia. 

Ez alapján egy maximum 37,5 milliós ingatlan esetében a 10 millió forintos babaváró hitel igénybe vételével már nincs is szüksége saját önerőre ahhoz, hogy lakáshitelt kapjon. 

Hogyan is néz ki ez a valóságban?

Egy 37,5 millió forintos ingatlan esetében a bank maximum 30 millió forintos lakáshitelt fog adni, ehhez azonban 7,5 millió forint önerőre van szükség. A 10 millió forintos babaváró hitel 75%-a - vagyis pontosan 7,5 millió forint - fordítható önerőre. A babaváró hitelből fennmaradó 2,5 millió forint pedig hitelként fog működni - vagyis ennyivel kevesebb lakáshitelt kell igényelni a banktól. 

Az eredmény tehát:

  • 7,5 millió forint önerő babaváró hitelből
  • 2,5 millió forint babaváró hitel
  • 27,5 millió forint lakáshitel

Mire igényelték a legtöbben?

Ahogy korábban említettük a babaváró hitel szabadon felhasználható, így az igénylők számos dologra használhatják. A babaváró hitel felhasználásáról készült tavalyi statisztika alapján az igénylők 17,6%-a a már meglévő lakását újítja fel, míg 13%-uk megtakarításként tekint rá. 

De jelentős azok száma is (10,5%), akik korábbi hitelüket szeretnék kiváltani a babaváró hitellel, néhány százalékuk pedig a vállalkozását fejleszti, vagy gépjárművet vásárol az összegből. 

Az igénylők közel fele (43,9%) azonban ingatlan vásárlási szándékból igényli a hitelt, így a CSOK mellett már a babaváró hitel is jelentős szerepet játszik a családok saját lakáshoz jutásában.

Forrás: https://bank360.hu/babavaro-hitel