Vidéken tarolnak a használt lakások

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2019. július 1-jén elindult az úgynevezett falusi CSOK. Még csak néhány hónap telt el, de máris jelentős változásokat eredményezett.

A falusi CSOK az eredeti CSOK-hoz hasonlóan igényelhető használt és új lakáshoz is. Előbbi esetében azonban a támogatási összeg maximum 50 százaléka használható fel az ingatlan vételárára, emiatt az igénylők inkább a használt lakások vásárlása felé mozdulnak el. Ez pedig jelentős változásokat eredményezett az ingatlanpiacon.

Az elmúlt év azonos időszakához képest az eladott használt lakások száma jelentősen csökkent a fővárosban (47%), valamint a megyeszékhelyeken (9%), ugyanakkor a kisebb településeken nőtt a forgalmuk. 

A legutóbbi adatok alapján Budapest forgalma már a 20%-át sem teszi ki a használtlakáspiacnak, holott 2015-ben még 30% feletti volt a részesedése. A megyeszékhelyek ezen a téren nagyrészt stagnálnak, míg a kisebb városok és községek a 60%-át képviselik ennek a szegmensnek.

A változásban a falusi CSOK megjelenése mellett a lakásárkülönbségek is szerepet játszanak. 2019 I. negyedévében már két és félszer többe került egy átlagos használt lakás a városban, mint falun. A falvak nagy részében a használt lakások ára nem is nő, sőt Pest megye és a Dél-Alföld területén még enyhe csökkenést is tapasztaltunk az elmúlt negyedévben.



Forrás: A KSH 2019 októberében megjelent Statisztikai Tükre