A lakásfelújítás tízparancsolata

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tapasztalt lakásfelújítók titkai a tervezéstől az elszámolásig

Egy lakásfelújítás mindig stresszes: falat bontanak, vakolnak, festenek, kosz, zaj, por mindenütt, és ha mindez nem lenne elég, újabb és újabb nem várt hibák kerülnek elő, amik még egy vagyonba kerülnek. A jó végeredmény pedig messze nem garantált.

Gyakorlott lakásfelújítók tapasztalatait szedtük tíz pontban össze, akik elárulják, mit kell tennünk - és mit nem -, hogy idegösszeroppanás nélkül átvészeljük ezt a nehéz időszakot, és anyagilag se menjünk benne tönkre. A tavaszi felújításhoz tanácsos, ha már most elkezdjük keresni a tervezői, kivitelezői csapatot.

1, Vegyen egy jó tervezőt és állítson össze egy profi kivitelezői csapatot!
A legolcsóbb nem feltétlenül a legjobb is egyben - ne csak az ár alapján döntsön! Természetesen a legolcsóbb is jó lehet, amennyiben egy jól felkészült, profi és leinformálható, jó referenciákkal rendelkező társaságról van szó.

Érdemes már most elkezdenie a kivitelezői csapat összegyűjtését

Kérjen referenciákat! Kérje el az adott kivitelező legutóbbi ügyfeleinek elérhetőségét, és személyesen beszéljen velük, tudja meg tőlük, mennyire voltak elégedettek a munkájukkal. A legolcsóbb rögtön a legdrágább lesz, ha újra kell csináltatni, aminek elsőre is jól kellett volna sikerülni.

Az is kifejezetten hasznos, ha a kivitelező és az építész ismerik egymást, esetleg egyik ajánlja a másikat, mint akivel már több sikeres projekten dolgoztak együtt. Így az esetlegesen felmerülő problémákat is gyorsan és hatékonyan meg tudják oldani.

2, Mielőtt elkezdenék a lakásfelújítást, pontosan határozzák meg, mit akarnak felújítani, és mennyi pénzük van rá!
Általános hiba a megrendelők részéről, hogy belefognak egy fürdőszoba-felújításba, ami olyan jól halad, hogy kedvet kapnak a konyhafelújításhoz is; s ha már egy egyszer festeni kell, akkor már semeddig se tart a szobákban is kifesteni, s ha már a bútorok egy helyen vannak, akkor cseréljük ki a padlószőnyeget is laminált padlóra, stb.

Lakásfelújítás előtt határozza meg a pénzkeretet

Végül a kéthetes fürdőszoba-felújításból először kéthónapos, majd féléves felfordulás lesz, aminek a költségvetése a kezdetben betervezett összeg többszörösévé hízik, ami nem feltétlen baj, ha van rá idő is és pénz is, de ha mindkettő korlátozott, akkor az bizony komoly feszültséget és gondot okozhat a családban.

3, Számoljanak az előre nem látható kiadásokkal!
Készüljön fel a legrosszabbra, és várja el a legjobbat. Néha összejönnek a dolgok, néha nem; ezért jó ha van a költségvetésünkben elég tartalék a nem várt kiadásokra pénzben és időben egyaránt.

4, Együtt tudunk élni a felújítási munkálatokkal vagy jobbnak látjuk kiköltözni arra az időre?
Amennyiben valóban csak egyetlen helyiség átalakításáról van szó, akkor megoldható a bentlakás, főleg, ha egy másik hasonló funkciójú helyiség is rendelkezésre áll arra az időszakra. Ugyanakkor, ha egy mindent átfogó lakásfelújításba vágtuk a fejszénket, akkor bizony muszáj ideiglenesen kiköltözni.

Ha a felújítás miatt nem lehetséges lakni az ingatlanban, egy átmeneti lakást kell találni

A kiköltözés viszont pluszköltséggel jár, azonban mindenképpen megéri, hiszen nincs stresszesebb annál, mint egy építkezés kellős közepén élni, kerülgetni a munkásokat, szerszámokat, építési törmeléket, elszenvedni a koszt és a zajt több héten át...

5, Jó előre vásároljon meg mindent!
Ha időben bevásárol, azzal megakadályozza egyrészt a túlköltekezést - hiszen kizárólag a költségkereten belül választhat -, másrészt a felújítás elakadását - hiszen bármikor kifogyhat a készletről a kinézett járólap, és az utánrendelés akár hetekbe, hónapokba is telhet.

6, Személyesen ellenőrizze, hogy halad a felújítás, de ne tartsa fel a munkát!
Jó, ha gyakran benéz a lakásba megnézni, hogy haladnak a dolgok, de még jobb, ha nem marad sokáig, főleg nem áll le beszélgetni a szakemberekkel, mert úgy bizony nagyon nem halad a munka.

Ha úgy alakulna, hogy észrevesz valami hibát, próbáljon meg nem túl nagy ügyet csinálni belőle, és legyen konstruktív a hozzáállása, hiszen mindannyian emberek vagyunk, tévedhetünk...

Ellenőrizze a munkát, és ha hibát talál, szóljon a kivitelezőknek

7, Van, amin nem szabad spórolni!
A laikus megrendelők nem várt kiadás esetén előszeretettel vágják vissza azokat a kiadásokat, amelyek számukra kevésbé tűnnek fontosnak: alapozás, falszerkezet, vízszigetelés, gépészet, stb. Nem jó döntés, ha a régi, de egyébként jól működő csaptelepet kicseréljük egy a Fátyol-vízesést idéző szuperdizájnos újra, míg a falban és a padlóban futó rozsdás vízcsöveket meghagyjuk, bízva abban, hogy biztos kibírnak még egy két szezont anélkül, hogy szétdurrannának...

8, Hol spóroljunk, ha mégis kell valahol?
Ha végképp spórolni kell valahol, akkor kezdjük a könnyen hozzáférhető, könnyen lecserélhető elemeknél. Ilyenek pl. az előző pontban említett csaptelepek vagy a felső kategóriás háztartási berendezések köre. Ezeket később is könnyedén ki lehet cserélni, amikor pénztárcánk már engedi.

Szintén sokat spórolhatunk a gyönyörűséges, márványhatásúra megálmodott falfestésünkön is, ha beérjük egy egyszínűvel a következő festésig. A költségmegtakarításban megint nagy segítségünkre lehet a kivitelezői csapat, akik több ötletet és munkaterületet is tudnak majd ajánlani, ahol spórolhatunk.

Csökkentsen a költségeken, ha valami lényeges elem nem fér bele

9, Óvatosan a pluszmunkákkal és a szerződésmódosításokkal!
A megrendelők hajlamosak bepörögni, és újabb és újabb ötletekkel előállni a kivitelező felé: "És azt meg tudjátok oldani, hogy ez ide, az meg oda kerüljön? És ez lehetne márvány, az meg gránit?" Persze, mindent meg lehet oldani, csak mindennek megvan a maga ára - amire viszont már nem annyira kíváncsiak. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból azt remélik, hogy apró kérésük még belefér az eredeti árba...

Pluszmunkák esetén jó, ha a kivitelező írásban rögzíti azokat, és - a későbbi viták és csalódások megelőzése érdekében - az árukat és a többlet munkaidőt is elfogadtatja, aláíratja a megrendelővel.

10, Ne veszítse szem elől a nagy célt - és a humorérzékét!
A lakásátalakítás rendkívül sok stresszel jár, főleg ha szorít az idő és a büdzsé is korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Jó, ha ilyenkor nem a családtagokon eresztjük ki a gőzt, hanem időről időre elmegyünk futni vagy jógázni vagy úszni vagy horgászni, kinek mi okozza a legintenzívebb kikapcsolódást, ahol kitakaríthatja a fejéből a felújítás körül járó kusza gondolatokat.

A legnagyobb igyekezet és a legprofibb kivitelezői csapatoknál is előfordulhat, hogy becsúszik egy kis gikszer, egy hiba, ami nagyon bosszantó tud lenni és közvetlenül a felújítás után - szinte mást se vesz észre az ember, csak azt az egyetlen egy kis apróságot - hónapokig. Míg végül megszépülnek az élmények, és képesek leszünk a szépet is meglátni a lakásunkban.

Forrás