2020 vízválasztó év lehet a magyar építőiparnak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az öt százalékos lakásáfa meghosszabbítását javasolja az IFK.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke pénteken kifejtette, hogy az 5 százalékos lakásáfa 2020 január elseje utáni változása sok bizonytalansággal jár az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók körében.

Ismertette, a 21 profitorientált ingatlanfejlesztő céget magába foglaló egyesület átmeneti intézkedés bevezetését tartja szükségesnek a lakáspiacon, ennek érdekében javasolják, hogy a 2019. december 31-éig a földhivatalhoz benyújtott lakás adás-vételi szerződésekre az 5 százalékos áfa vonatkozzon függetlenül a használatbavételtől.

Az egyesület javasolja továbbá a lakáspiaci közterhek fokozatosan mérséklését, a költségvetési bevételek biztosítására pedig 2020 január elsejétől egy méltányos eladói illeték bevezetését - mondta Takács Ernő.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, abban bíznak, hogy a lakáspiac szabályozásáról olyan megoldás születik az egyeztetések során, amely minden piaci szereplőnek és a kormánynak is elfogadható lesz, és hosszú távú megoldást ad a lakáspiac szabályozására.

Takács Ernő szerint

a 2016-ban bevezetett 5 százalékos lakásáfa sikeres intézkedés volt, mert a lakásépítések jelentős növekedését hozta, segítette a gazdasági növekedést, a családpolitikai célkitűzések elérését.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakáshitelhez jutás feltételei jók és biztonságosak. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek iránt növekszik a lakossági érdeklődés, a bankok versenyeznek - mondta.

Forrás: MTI