A bababarát otthon ismérvei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számos baleset, sérülés előzhető meg egy kis odafigyeléssel.

Egyik szülő sem kerülheti el, hogy néhány pillanatra ne hagyja egyedül a gyermekét. Ilyen esetekben érdemes már előre gondoskodni a megfelelő körülményekről.

A legfontosabb szabály, amit mindenek előtt szükséges megemlíteni: sosem szabad egyedül hagyni a gyereket olyan helyzetben, ahonnan könnyen rosszra fordulhatnak a dolgok. Hogy mit is értünk ez alatt?

1. ÁRAMTALANÍTÁS

Alapnak tűnhet, mégis sokak könnyen elsiklanak az apróbb részletek felett. A konnektorvédő használatáról, illetve a konnektorok elrejtéséről szinte már mindenki hallott, azonban az áram alatt levő eszközök biztosítása még gyerekcipőben jár.

A konnektorokon kívül szüntessünk meg minden lehetséges áramforrástA konnektorokon kívül szüntessünk meg minden lehetséges áramforrást

Ha bármilyen, árammal működő berendezés, kábel kerül a gyermek útjába, nem kerülhető el, hogy a csemeténk alaposan megvizsgálja, szájába vegye, szétszerelje, esetleg a több kilós gépházat magára ráncigálja.

Éppen ezért próbáljunk minél kevesebb elektromos berendezést elhelyezni a gyerekszobában és a nappaliban, hogy már az első pillanattól fogva megelőzzük a bajt.

2. BÚTOROK

A bútorok belseje minden gyerek számára aranybánya. Már a bejutás is kalandos: sajnos ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy szekrény kibillen az egyensúlyából. A megelőzés érdekében nem árt a bútort már a pici megszületése előtt a falhoz rögzíteni.

A könnyen elmozdítható bútorokat a falhoz rögzíthetjükA könnyen elmozdítható bútorokat a falhoz rögzíthetjük

A fiókok, szekrények tartalmának védelmét zárak segítségével biztosíthatjuk. Rejtsük el minél jobban a fiókokban lapuló éles, fulladást okozó tárgyakat is.

3. MÉRGEZŐ ANYAGOK

A gyógyszerek és takarítószerek elrejtése egyértelműnek számít minden újdonsült szülő számára, azonban kevesen tudják, hogy a növényekkel sem árt óvatosnak lenni. Néhány virág fogyasztása ugyanis nem éppen egészséges, komoly betegséget is okozhatnak.

A szúrós növényekkel különösen vigyázzunkA szúrós növényekkel különösen vigyázzunk

A különböző popsikenőcsöket, törlőkendőket is javasolt használat után jó messzire elrakni a kicsi közeléből, hiszen ezeket is elfogyaszthatják, szájukba vehetik.

Próbáljunk minden prevenciós tevékenységet már a baba érkezése előtt befejezni, hiszen később feleannyi időnk sem marad ilyen apró-cseprő teendőkre.