Hogyan növelhetem a lakásom értékét?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem minden lakás helyezkedhet el egy csendes, nyugodt környéken, ahonnan pár perc gyalog a városközpont. De ettől valójában kevesebb az értékük?

Már az elején szükséges azt megemlíteni, hogy a lakáseladás a tökéletes ingatlanhirdetéssel kezdődik. Azonban hogy minél többet kérhessünk érte, nem árt kicsit kipofozni a lakást.

Sajnos az ingatlan földrajzi elhelyezkedését, bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megváltoztatni. A hirdetésben azonban feltüntethetjük, hogy egy jó fagyizó, lángosozó, kisbolt vagy hentes van a közelben: lehet, hogy éppen a későbbi tulajdonos érdeklődését keltjük fel ezzel az apró információval.

Mielőtt még felkerülne a hirdetés, alaposan gondoljuk át, hogy milyen változtatásokra lehet szükség. A legtöbb esetben egy alaposabb takarítás sosem árt, de ha még inkább szeretnénk növelni a lakás értékét, végezzünk felújítást és változtassunk kicsit a bútorzaton.

Mielőtt még bemutatnánk az ingatlant leendő tulajdonosainak, érdemes alaposan kitisztítani a lakást

A lakáseladás előtt persze sokaknak nincs már kedvük a felújítással bajlódni. Minek is az, ha ezután úgyis más fog benne élni? Érdemes azonban átgondolni, hogy egy kis festéssel már mennyire megdobhatjuk az árat. Lehet, hogy belekerül néhány liter festék árába, plusz egy hétvégénkbe, de a vásárlók inkább még többet is fizetnek ezért, mintsem hogy nekik kelljen még beköltözés előtt is ezzel bajlódniuk.

A lakás berendezése – még ha az nem is jár a lakással együtt – döntő szerepet játszhat a vásárlók döntésében, mivel a látogatók legtöbbször nem tudnak elvonatkoztatni a lakás jelenlegi kinézetétől.

Persze ne cseréljük le az egész bútorzatot emiatt, de a régi és nem karbantartott bútorok nem keltenek jó benyomást. Amennyiben lehet, takarítsuk le őket jó alaposan, használjunk bútorápolót, ragasszunk rájuk bútortapétát. A nélkülözhető személyes holmikat (pl. fényképek, falra függesztett oklevelek) pedig rejtsük el a kritikus szemek elől.

A régebbi bútorzatot is tartsuk karban, már csak az állagmegőrzés végett is

A lakásvásárlók szeretik a természetes fényt, és hogy ezt kiemeljük, érdemes világos, esetleg élénk színű berendezéssel feldobni a lakást. A bútorokon kívül még számtalan módon tehetjük színesebbé otthonunkat: függönyökkel, párnákkal, ágytakaróval, terítővel, képekkel stb.

Az előbbieken túl a tisztaság és a rend az, ami igazán számít. Senki sem szeret olyan lakásba költözni, ahol eluralkodik a káosz, és áll a por a szekrény tetején: a potenciális vevők ugyanis az előbb említettek alapján arra következtethetnek, hogy a tulajdonos nem igazán figyelt oda az ingatlan más jellegű karbantartására sem.

Az eladás ideje alatt tehát tartsunk rendet, takarítsunk az egész lakásban; már ez az apró tényező is jelentősen megdobhatja az ingatlan értékét.

Összefoglalva tehát, egy kis idő- és (esetleges) anyagi befektetés többszörösen is megtérülhet. Ha lakáseladásra adtuk a fejünket, érdemes átgondolni, hogy milyen javításokat, változtatásokat ajánlatos eszközölnünk, és csak azok végrehajtása után kezdjük el hirdetni a lakást.