7 óriási csapda, amibe mindenki beleesik egyszer

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miután az ember eldöntötte, hogy új otthonba költözik, bizony nagyon sokba kerülhet, ha ezeket jó előre nem gondolja végig.

A családi költségvetés gyakran szab kényszerű gátat az álomház megszerzéséhez. A jó döntés azonban nem csak pénzkérdés

Én: - MEGVEGYEM VAGY NE?
Eszem: - NE!
Pénztárcám: - NE!
Legjobb barátom: - NE!
Kutyám: - NE!
Univerzum: - NE!
Én: - MEGVETTEM!

Szóval, érzelmeinkre se bízzuk a házvásárlást.

Nézzük meg, milyen csapdák várhatnak ránk.

Csapda No. 1. - HALOGATÁS
"Ej ráérünk arra még!" - mondta Pató Pál úr. "Most adtuk fel a hirdetést a sajátunkra." - elég lesz majd akkor keresni másikat, ha leteszik a mienkért a foglalót. "Kicsik még a gyerekek." - még jól megvannak hárman egy szobában. "Nem kell a két fürdőszoba." - gyorsan el tudunk készülni reggelente.

Érdemes azonnal belekezdeni a lakáskeresésbe

Igen, de mi van, ha derült égből napsütés módjára megjelenik a vevő, aki azonnal fizet, ha azonnal jöhet. Jé, de megnőttek a gyerekek! Lehet, tényleg nem ártana nekik a külön szoba... Haladj már, elkések az értekezletről! Ismerős valamelyik?

Jobb, ha időben megvan a gomb, amihez aztán lehet nézni kabátot.

Csapda No. 2. - ISKOLA A KÖZELBEN
"Még kilátásban sincs a gyerek, minek ezzel foglalkozni." A helyzet az, hogy jó társaságban gyorsan telik az idő, repülnek az évek. S bizonyos esetekben egy jó lakást vagy házat nehezebb leakasztani, mint egy gyereket összehozni és megszülni.

Természetesen az is megoldás, ha reggel-este 1-1 órát taxizzuk a gyerkőcöt, mert ugye a jó levegő, a kert és nyugalom ennyit megér. Biztos?

Csapda No. 3. - AHOGY A MÁSIK FÜTYÜL
Kimondhatatlanul idegesítő az a kiszolgáltatottság, amikor az ember úgy érzi, megtalálta álmai házát, de a tulaj eszement feltételeket állít az ingatlaneladás elé. "Csak fél év múlva tudom átadni." vagy "Buksi kutyát meg kell tartsák. Rendszeresen meg fogom látogatni..."

A nagy ház nagy gonddal jár

Csapda No. 4. - TÚL NAGY
Óriási a kísértés, hogy az ember nagy házat vegyen, nagy telekkel, sok szobával, hogy mindennek legyen elég hely, mindenkinek legyen saját szobája, legyen játékszoba, vendégszoba, stb.

Igen ám, de a gond ott kezdődik, amikor az ember rendet és tisztaságot akar tartani ebben a kastélyban. "Bejárónő megoldja." A kertben a füvet nyírni kell, a faleveleket ősszel össze kell söpörni. "A kertész megoldja." Óriási lesz télen a gázszámla, villanyszámla. "Apa megoldja." A gyerekek megnőnek és kirepülnek, kiürül a ház. "Hm, kezdődhet a bújócska?"

Csapda No. 5. - REJTETT HIBA
Amikor az ember hosszas keresgélés után talál egy takaros kis házat, amiben jól el tudná magát képzelni, hajlamos olyannyira "beleszeretni", hogy ne vegye észre az apró hiányosságokat.

A rejtett hibák nagy költséggel is járhatnak

"Nagyon szép ez a fenyőből készült, cseresznyeszínű lazúrral kezelt konyhabútor." Ki gondolná, hogy a korpusz viszont olcsó bútorlap. "Milyen elegáns ez a minőségi, extra kopásállóságú laminált padló!" De milyen kár, hogy aljzatkiegyenlítés hiányában kissé hullámos.

Csapda No. 6. - KEVÉS SZOBA
Aki háromszobás, nappali-étkezős házat keres - mert az lenne számára ideális -, ne elégedjen meg egy kétszobás, nappali-étkezőssel. Ragaszkodjunk az eredeti elképzelésünkhöz, még akkor is, ha egy másik ház egyébként az összes többi paraméterével messze felülmúlja a kívánságlistánk első helyén álló kiválasztási szempontnak eleget tevőt.

Elcsábulunk, majd minden egyes nap szembesülünk az eggyel kevesebb szoba szűkösségével, és ez felőrli az első eufóriánkat. Végül nem marad más, csak az állandó bosszúság és keserűség.

A nagyvárosok kevésbé nyugodtak, mint a kisebb települések

Csapda No. 7. - BEZÁRTSÁG
Akik kisvárosból költöznek be a nagyvárosi környezetbe, gyakran megfeledkeznek arról - mert természetesnek veszik -, hogy míg korábbi otthonukból hosszú, kellemes, esti sétákat tehettek a jó levegőn, addig a nagyvárosban erre nem lesz maradéktalanul lehetőségük.

Kinek van kedve az esti szmogban, az aszfaltdzsungelben, koszos járdákon, őrülten száguldozó autók mellett sétálgatni? Ami addig tök természetes volt - mint a levegővétel -, azért most esetleg messzebb kell utazni.

Szóljon hozzá, fenti hétből mennyibe szaladt már bele?