Homlokzati hőszigetelés: polisztirol vagy kőzetgyapot?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Laikusok csak az ár alapján döntenek egyik vagy másik mellett, pedig a hőszigetelőanyagokat is jobb, ha ár-érték viszonylatában vizsgáljuk. Most ez következik.

Egy családi ház homlokzati hőszigetelése bizony nem olcsó mulatság - akár polisztirolról, akár kőzetgyapotról legyen szó -, de a beruházás jelentősen növeli az ingatlan értékét.

A végösszeg láttán bizony többen szívgyógyszerük után nyúlnak, s ami még rosszabb, elkezdenek jóárasítani. Ne 5 centis legyen a hőszigetelés vastagsága, hanem 4; jó lesz a legolcsóbb vakolat, nem kell az a drága, stb. Mikor pedig elkészül a nagy mű, csodálkoznak, hogy nem is annyival jobb ez a "becsomagolt" ház. Pedig de.

A megfelelő szigetelés nagyban csökkentheti a téli fűtésszámlát

Tőlünk nyugatabbra, ahol a tulajdonosok megengedhetik maguknak, ott nem a megtérülést nézik, csak azt, hogy nekik jó legyen. Ezért aztán nem 5 centi hőszigetelésben gondolkoznak, nem is 10 centiben, hanem 30-ban. 

Mennyi? 30! 

Igen, igen. Mikor pedig elkészül a nagy mű, akkor boldogok, hogy - természetesen egyéb feltételek megvalósulása mellett - be se kell kapcsolniuk télen a fűtést, mert az elektromos berendezéseik veszteséghője termel annyi meleget, ami nekik elég.

A vastagságnál maradva, ugyanazt a hőszigetelési teljesítményt 10%-kal vékonyabb kőzetgyapottal lehet elérni. Ennyivel jobb hőszigetelési képességgel bír a kőzetgyapot.

A hangszigetelése is jobb a kőzetgyapotnak, köszönhetően a szálas szerkezetének. Ez különösen ott jön jól, ahol az épület viszonylag közel áll egy forgalmas főútvonalhoz. Háromrétegű nyílászáróval kiegészítve, a kőzetgyapottal teljesen ki lehet zárni a forgalom zaját.

Szigetelő réteg elhelyezése

A kőzetgyapot páraáteresztő képessége is jobb a polisztirolnál, ezért például vályogházakhoz kizárólag az előbbit javasolják a szakemberek. Itt azért azt fontos megjegyeznünk, hogy a pára nem "hülye", ötösre tudja a fizikát, ezért nem a házfalon fogja magát átküzdeni, ha rövid úton a szellőztetéssel is eltávozhat a környezetbe.

A közelmúlt londoni tragédiája után - amikor egy éghető homlokzati szigetelő és burkolóanyag pokoli toronnyá változtatta az épületet -, a kőzetgyapot éghetetlensége felértékelődött. Polisztirolos hőszigetelés esetén is megfontolandó legalább az ablakok körül kőzetgyapotosat alkalmazni az esetleges tűz továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Polisztirol-szigetelés

Ha ennyire sokkal jobb a kőzetgyapotos hőszigetelés a polisztirolosnál, akkor miért nem terjedt el annyira, mint a polisztirol? Mert többe kerül, sokkal többe.

Egyrészt maga a kőzetgyapot drágább a polisztirolnál, másrészt a munkadíj is többe kerül, hiszen a szó szoros és átvitt értelmében is nehezebb vele dolgozni. Kivitelezése több munkafázisból áll, mint a polisztirolosé. 

Anyagárban duplája, munkadíjban 500 - 1000.- / négyzetméterrel több, mint a polisztirol.

Reméljük azonban, hogy akik megengedhetik maguknak ezt a beruházási többletköltséget - csak eddig nem ismerték a kőzetgyapot előnyeit -, azok a háztulajdonosok most már felelősségtudatosabb döntést hoznak majd.