A világ első 3D-nyomtatású irodaháza Dubajban épült

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Meg sem lepődünk, hogy Dubaj volt az első. Az ország elkötelezett a modern technológia iránt, és a jövőben még több ilyen kivitelezést terveznek.

Sheikh Mohammed őfelsége, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és Dubaj uralkodója a 2016-os sikeren felbuzdulva bejelentette, hogy 2030-ig a tervezett épületek 25 százalékát 3D-s nyomtatási technológia alkalmazásával szeretnék megvalósítani.

3D-nyomtatással készült irodaházForrás: Government of Dubai

A 2016-ban megépült irodaházprojektre esettanulmányként tekintenek. A Dubai Future alapítvány székhelyéül szolgáló 3D-nyomtatással készült irodaház terveit, az építéshez használt anyagokat előzetes teszteknek vetették alá Angliában és Kínában.

Felére csökkentették a mukaerő szükségletetForrás: Government of Dubai

Az épület maga cementből és egyéb építőanyagokból áll össze. A nyomtatást egy 6 méter magas, 12 méter széles és 37 méter hosszú robotkarral oldották meg.

A munkálatokhoz összesen 18 emberre volt szükség, akik felügyelték a folyamatokat, helyére rakták az elemeket. Ezzel a kézi munkaerő költségét a felére tudták csökkenteni.

A 250 négyzetméter alapterületű iroda összesen 19 nap alatt készült el. 17 napra volt szükség a nyomtatáshoz és 2 napba telt, mire a helyszínen összerakták. Amellett hogy időt spóroltak, a költségek is minimálisak voltak egy hagyományos módszerrel épített hasonló projekthez képest.

Rétegenként épült, 3D-nyomtatássalForrás: Government of Dubai

Az építési költség mindössze 140 dollárba, azaz körülbelül 40 000 forintba került.

Az irodaház ezért az összegért teljesen felszerelt; víz, villany, légkondi és wifi is van benne. A designt pedig úgy alakították ki, hogy energiahatékony legyen, védjen a magas hőmérséklet ellen.

Az építési költségeket is minimalizáltákForrás: Government of Dubai

A 3D-nyomtatási technológiával nem csak az épületek elkészítési idejét, de költségeit is jelentősen csökkenteni lehet. Ha kíváncsi a nyomtatás részleteire, nézze meg a videót is.