Korszerűsítsen állami támogatással! Indul az Otthon Melege Program

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két pályázati lehetőség is indul 2017-ben ingatlankorszerűsítésre. Az Otthon Melege és az MFB hitelprogramja is az energiahatékonyságot célozza meg.

A Kormány idén is folytatni szeretné az Otthon Melege energiahatékonysági korszerűsítési programot. Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmondása szerint a fűtéskorszerűsítéstől, a megújuló energiát hasznosító rendszerfejlesztés és a nyílászárócserén át a szigetelésig bármire felvehető. Várhatóan a program tavasszal indul.

Lakóközösségek, lakások, társasházak, családi ház tulajdonosok, magánszemélyek az MFB hitelprogramjában is részt vehetnek, melyben 0%-os kamatozású visszatérítendő hitelt pályázhatnak meg.

Családi házaknál 500 ezer forinttól 10 millió forintig, lakásoknál pedig 500 ezer forinttól 7 millió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázathoz 10 százalék önrész kell.

Mind a két pályázati kategória esetében utófinanszírózásról lesz szó. Az Otthon Melege Program hazai forrásból ad támogatást korszerűsítésre. Míg az MFB hitelprogramja EU-s támogatásból finanszírozza a sikeres pályázatokat. A Magyar Fejlesztési Bank által kialakított MFB pontokon keresztül lesz igényelhető a hitelösszeg - költség és kamatmentesen - maximum 20 éves futamidőre. A lakosság számára elérhető 0%-os kamatozású hitelprogram kerete összesen 115 milliárd forint.

A hiteligényléseket 2017. április végétől lehet benyújtani.

Mind a két lehetőség az energiahatékonyságra és a megújuló energia használatára helyezi a hangsúlyt. Ezzel nem csak a környezetet hanem a pénztárcát is kímélve.

Eltérően a korábbi pályázatok szabályzatától, az Otthon Melege Program várhatóan kombinálható lesz az MFB hitelprogrammal. A hitelt és a támogatást azonban külön-külön kell majd intézni.

Kezdje az energiatakarékosságot otthonában és óvja környezetét!

Az Otthon Melege Program fűtéskorszerűsítési támogatásáról bővebben itt olvashat.

Frissítés: Otthon Melege Program 2017