Ártárgyalási trükkök és buktatók

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mire érdemes odafigyelni az áralku során?

A szép kerek számú irányáron kínált ingatlan azt sugallja, hogy az eladónak kevésbé jók az alkupozíciói, több benne a tartalék; míg a precízen belőtt, nem kerek ár mélyebb gondolkodásra készteti a vevőt.

Rengeteg ingatlanhirdetés átböngészése után is tisztán emlékszem egyre, ahol az irányár 15.446.977.- volt. Természetesen megnyitottam, annak ellenére, hogy nem is akartam rá ajánlatot tenni, de az eladó rendkívül jó érzékkel keltette fel az érdeklődésem és tette emlékezetessé hirdetését. Ennyire azért nem kell precíznek lenni, de tény, hogy a 17.990.000.- irányár jobban hangzik és eredményesebb mint a 18.000.000.-

A másik verhetetlen taktika az, ha eljátsza az eladó - vagy az ingatlanos -, hogy létezik egy másik, nagyon komolyan érdeklődő vevő, akire időről időre utalni lehet, ha bármilyen alkudozásra kerülne sor. Természetesen ez csak akkor működik igazán hitelesen, ha valóban van valaki a háttérben, ill. amikor már látszik, hogy megszületett a vevőben az eladó számára kedvező döntés.

Egy ártárgyalást azonban nem feltétlen a legtöbbet kínáló vevő nyeri meg. Az eladó részéről érdemes jó alaposan megvizsgálni a kínált fizetési feltételeket is. Döntő szempont lehet a finanszírozási forrás. A készpénzes vevőnél nincs jobb, míg a CSOK-ból, banki hitelből, ill. másik ingatlan eladásából fedezett fizetésben mindig van több-kevesebb bizonytalansági tényező.

Végül említsük itt is meg, hogy a legtöbb vevő érzelmi alapon dönt. A sikeres eladás érdekében ezeken a húrokon kell tudni az eladónak játszani. Ha az ingatlantulajdonos rájön, mibe szeretett bele a vevő, akkor könnyebb dolga van; ugyanakkor ezeken az apróságokon el is úszhat egy-egy tranzakció. Pl. amikor a vevő beleszeret a nappali ódon hangulatú, öntöttvas kandallójába, amihez viszont az eladó is ragaszkodna, hiszen családi örökség.

Az álom kandalló meghozza az új vevőt - ha otthagyod neki.

Azt is érdemes letisztázni, milyen extrák tartoznak bele a vételárba, hogy ne legyenek ebből később kellemetlen félreértések. Fenti példánál maradva, a vevő jó eséllyel el fog állni az ingatlan megvásárlásától, amennyiben nem kapja meg a nappalival együtt az öntöttvas kandallót, amibe beleszeretett.

Egy sikeres ingatlan adásvétel során szinte elkerülhetetlen a két fél közötti bizalmi viszony kialakulása, hiszen az eladó gyakorlatilag a vevő zsebében fog turkálni, a vevő pedig az eladó lakhatási körülményeit fogja minősíteni az ajánlattételével. Ha a felek nem bíznak meg egymásban, jó eséllyel meg sem köttetik az üzlet.


<< Előző

Felújítva vagy úgy-ahogy-van adnak többet egy ingatlanért?

Következő >>

5 otthonteremtési tanács beköltözéshez