5 + 1 érv egy profi ingatlanközvetítő mellett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Házeladás az ingatlanos bevonásával - mikor jó ez?

Ingatlanos bevonása egy házeladásba vagy vásárlásba mindenképpen hasznos lehet, hiszen mindent elintéz a tulajdonos helyett és sok esetben meggyorsítja a tranzakció nyélbeütését. Azt, hogy ez a kényelem megéri-e a vételár 2,5 - 5,0 %-át, a tulajdonosnak kell eldönteni.

Vannak olyan szakmák, amelyek képviselőivel szemben egy átlag, jóérzésű ember eleve ellenszenvvel viseltet. Indokolatlan közutálatnak örvendenek például az ellenőrök, közterület-felügyelők, autónepperek, biztosítási ügynökök és az ingatlanosok. Cikkünkben utóbbiakat vesszük górcső alá.

"Magunk részéről az ingatlanügynökökkel úgy vagyunk
mint a fizetős parkolással: ha egy mód van rá, elkerüljük."

Hogy született meg az ingatlanközvetítő szakma?
Az ingatlanos szakmát alapvetően a kényelmes emberek hívták életre. Vevői oldalról azok, akik nem szeretnek hirdetéseket böngészni, kényelmesebbnek találják, ha a kereséseket egy hozzáértő ingatlanosra bízzák, ők maguk pedig csak az előszűrt találatok szelektálásában jeleskednek. Eladói oldalról pedig azok, akik nem akarnak az ingatlanjuk eladásával vergődni, fényképezni, hirdetéseket írni, tétova érdeklődőket tájékoztatni, százszor is ugyanazt elmondani. Így született meg a vevő és az eladó hathatós közreműködésével egy közvetítő láncszem az értékesítési folyamatban.

Az ingatlanközvetítő szerepe ma már szinte megkerülhetetlen (Ld. keretes szövegünket), hiszen mind a kereslet, mind a kínálat hozzá fordul igényével. Feleim, lehet ez másképpen? A válasz egy határozott talán.

Közutálat pedig azért övezi őket, mert ráerőltetik magukat azokra a hirdetőkre is, akik egyébként aktívan, ingatlanos közvetítése nélkül szeretnék eladni lakásukat. A házeladás ingatlanos nélkül a jelenlegi élénk ingatlanpiaci környezetben nem is tűnik minden esetben lehetetlen küldetésnek.

Mégis, miért jó, ha van ingatlanos?

1, KAPCSOLATOK Ahogy azt fent említettük, nála csapódik le az igény. (Jó marketingeshez illően kellőképpen kultiválják is a magukról kialakított nélkülözhetetlenség mítoszát.) Ha gyors eredményt kell elérni, célszerű hozzájuk fordulni, kihasználva élő kapcsolatrendszerüket: “Figyelj, ugye szólsz, ha lesz egy jó belvárosi lakásod?”

2, KÉNYELEM Az eladó számára kényelmes megoldásnak tűnik, ha maguk helyett az ingatlanost dolgoztatják. Megírják helyettük a hirdetés szövegét, elkészítik a megfelelő szögben ellőtt, tűéles képeket, fogadják az érdeklődők telefonhívásait, egyeztetik az időpontokat, sokadjára is türelmesen és professzionális mutatják be az értékesítendő ingatlant.

3, JÓ SZEM Jobb érzékkel választják ki azt a fényképtémát, ami felett a látogatók szeme biztosan nem siklik el és az apróhirdetés előképe olyan sikeresen hívja fel magára a figyelmet, amelynek láttán ellenállhatatlan kíváncsiság ébred a böngészgető vevőjelöltben az adott lakás, ház megtekintésére.

Az ingatlanközvetítő mint az ingatlanok ura

4, KÉPVISELET Az eladó képviseletében sikeresen és lebuktathatatlanul tud a vevővel macska-egér játékot űzni: “Nem kellene neked elmondanom, de kivételesen megteszem, hogy rajtad kívül még két család érdeklődik komolyan a házért. Ők is készpénzes vevők és hajlanak afelé, hogy irányáron vegyék meg a házat. Mindketten jövő héten adnak végső választ. Te beelőzheted őket, ha még a héten ajánlatot teszel.” - miközben rajta kívül senki sincs a láthatáron…

5, IRÁNYÁR Tapasztalataik alapján segítenek jól meghatározni az ingatlan irányárát, hogy az ne legyen se túl magas, se túl alacsony. A korrekt ármeghatározás annyira életbevágó, hogy külön cikkben, részletesebben is foglalkozunk a témával.

+1, ELADÁSRA FELKÉSZÍTÉS Hasznos tanácsokkal lát el, hogy tetszetősebb legyen a kert, a ház, szebb összképet mutasson az enteriőr. Szükség esetén javaslatot tesz egy-két apróbb javítás elvégzésére, mielőtt mutatásra kerülne a sor. Ezt hívják staging-nek, aminek később szintén önálló cikket szentelünk.

Összefoglalva: nem ördögtől való, ha ingatlanoshoz fordul valaki akár vevőként, akár eladóként. Egy profi ingatlanos bizalmi vagyonkezelővé lép elő az eladó életében, aki hozzáértésével, tapasztalatával nagyban elősegíti a tranzakció gyors nyélbeütését, nem kevés terhet levéve ezzel a válláról. A vevő számára pedig nagyon kényelmes, ha egy felkészült ingatlanközvetítő szolgálja ki az igényeit.


<< Előző

3 érv az ingatlanos nélküli házeladás mellett

Következő >>

3 érv az ingatlanos nélküli házeladás mellett