Szép kertet, teraszt, vagy erkélyt szeretne? Nem kell hozzá sok!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy szép kerthez és erkélyhez a virágözön is hozzátartozik - ennek elérésében segítenek az új, speciális téglák.

Szinte semmibe sem kerül

Nagy-Britanniában hódít a méh- és madárbarát tégla. Igazából semmi különös, csak annyi benne a nagyszerű, hogy lyukacsos. A lyukakba pedig könnyűszerrel beköltözhetnek a beporzó rovarok, illetve a madarak is.

Miért kellene ilyet használni?

A szépséges virágok mellett a gazdasági növényeknek is szükségük van a rovarokra.

Az Európai Unió adatai szerint a méhek az élelmiszertermelés 76%-ra vannak befolyással. A méhek, és a többi beporzásért felelős rovarok hatása számszerűsítve éves szinten akár 15 millió euróra is rúghat.

Egyszóval, nem csak gyönyörű kertünk lesz, de még a gazdaságot is élénkítjük azzal, ha támogatjuk az apró állatokat egy-két ilyen téglával.

Méhbarát téglák

Hol ajánlott a használatuk?

A méh- és madárnépesség brutális csökkenése az intenzív mezőgazdasági művelés és a környezetszennyezés miatt egyre jelentősebb, így a téglák nem kizárólag városi felhasználásra ajánlottak.

A magányos, nem kaptárban élő méhek számára kapható változatot elegendő olyan helyre rakni, ami a nedvességtől védett, de sok napsütést kap. Bár nem fogunk úszni a mézben, mint Micimackó - mivel a magányos méhek nem termelnek mézet-, gyönyörködhetünk majd a szebbnél szebb virágokban.

Fecskék előnyben

Alapvetően a cuki, áramvonalas fecskékre gondoltak a tervezők, de ha a fecskék mégsem költöznének be, jó eséllyel seregélyek vagy denevérek választják majd lakóhelyül a speciális téglákat. Ezek az élőlények rengeteg káros rovart elpusztítanak, így egyértelműen jól jár mindenki.

És ha nincs ilyen tégla a boltban?

Biztos mindenki hallott már a rovarhotelekről, meg a műodvakról - előbbiek a rovarok szaporodását, utóbbiak a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti. Bár egyiknek a készítése sem igényel nagy szaktudást, vagy befektetett tőkét, azért némi információ nem árt.

Saját tapasztalatból mondjuk, hogy bár úgy tűnhet, mindenhol meg tudják vetni a lábukat az állatok, ez korántsem igaz. Ha más nem, lehet rossz a rovarhotel tájolása, vagy a műüreg bejáratának mérete - és már el is értük, hogy gazdátlan maradjon a felkínált szállás... Tehát mindenképpen érdemes először utánaolvasni a témának, és csak aztán nekikezdeni a barkácsolásnak.

Ne hagyja, hogy csak álom maradjon!

Ha egy virágokkal teli terasz az álma, vagy akár egy hatalmas kert, a speciális tégla mellett szüksége lehet az állami támogatásokra is.

A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Gyorsan kell lépnie - keresse meg álmai ingatlanát most!