Harc a penész ellen - A penészes fürdőszoba

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tudja, hogyan veheti fel a harcot a penész ellen? A penészes fürdőszoba nem csak kiábrándító, de veszélyes is!

Mivel a nedves, eldugott helyek kedveznek a penészgomba megtelepedésének, sajnos a fürdőszobai penész kialakulása elég gyakori - gondoljunk csak a zuhanykabin eldugott réseire, nehezen hozzáférhető sarkaira, görgőire. Nagyon jó ötlet a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, hiszen azon túl, hogy esztétikailag sem éppen szép látvány, a penészes fal veszélyezteti az egészségünket is. (A penészgomba allergia tüneteiről egy másik cikkünkben olvashat.)

Próbáljuk meg megszüntetni a kiváltó okot!

Általában ez a túl magas páratartalom, ezért fürdés, zuhanyzás után szinte azonnal nyissuk szélesre az ablakot, vagy használjunk szellőztető berendezést. A meleg vizes fürdés illetve zuhanyzás során erős pára keletkezik a fürdőszoba légterében, mely kicsapódik a hideg falon, és benedvesíti azt - így szellőztetés híján már csak idő kérdése, hogy kialakuljon a nem kívánatos penész a falon. Szellőztessünk tehát gyakran és alaposan a fürdőszobában, hogy csökkentsük a páratartalmat, és ezáltal mérsékeljük a penészgomba számára kedvező feltételeket!

Ne feledkezzünk meg a zuhanykabin ajtajáról, illetve a zuhanyfüggönyről sem, hiszen ezeken is sok pára tud lecsapódni. Töröljük tehát szárazra a zuhanykabint, és a kabin ajtaját használaton kívül mindig hagyjuk nyitva! Ha zuhanyfüggönyt használunk, használat után hagyjuk széthúzva, hogy lecsepeghessen a víz!

A tisztálkodó szivacsot, kefét úgy helyezzük el, hogy ne álljon meg benne vagy rajta a víz, hisz nedvesen remek táptalajt jelent a penészgomba számára. Ha megoldható, hagyjuk nyitva a fürdőszoba ajtaját is.

A penész eltávolítás nem lehetetlen feladat!

Ha a baj már megtörtént, a megfelelő penész elleni szer segítségével felvehetjük a penész ellen a harcot. A penész kezelése történhet többféle vegyszerrel, de a penész ellen házilag a következőkkel szokás fellépni:

  • Hipó (bármely kisebb és nagyobb bolt, háztartási bolt, drogéria)
  • Ammónia (online talán a legegyszerűbb beszerezni)
  • Ecet (bármely kisebb és nagyobb bolt)
  • Citrom (bármely élelmiszerbolt)
  • Szódabikarbóna (háztartási bolt, cukrászbolt)

A kiválasztott anyagot juttassuk a penészes fürdőszoba érintett felületére, hagyjuk hatni, majd dörzsöljük le a penészfoltot. Ha sikeresnek tűnik a penész eltávolítása, öblítsük le vízzel a felületet, és szárítsuk meg.

Mi melyik penész elleni szer használatát ajánljuk?

Az ecet az egyik legsokoldalúbb fegyver, hiszen bevethető a penész kezelése mellett dugulás esetén is, továbbá használható mosásnál és ablaktisztításnál is. Emellett az ecet penész eltávolító hatása szerencsére többféle felületen is kiaknázható: kerámiacsempe, festett bútorfelület, de műanyag felületen is hatásosnak bizonyul. Ha vastagabb és makacsabb penészréteget szeretnénk eltávolítani, akkor hígítatlan 20%-os ecetet használjunk, és ezzel dörzsöljük vagy mossuk át a penész által ellepett felületet.

A szódabikarbóna az ecethez hasonlóan kiváló fegyver lehet a penész ellen. Kevés vízzel elkeverve készítsünk belőle sűrű masszát, majd ezzel súroljuk át a fürdőszobában azokat a kád- és csempefelületeket, amelyeket a penész foltok beborítanak. A penészes zuhanyfüggöny is ismét tiszta lesz: csupán annyit kell tenni, hogy két fehér fürdőlepedővel együtt tesszük be a mosógépbe, a mosóporhoz fél pohár szódabikarbónát öntünk, öblítő helyett pedig fél pohár ecetet használunk.

Azonban mindig érdemes észben tartani a penész megelőzésének és házi kezelésének 4 pontját:

  • Győződjünk meg arról, hogy nincs a fürdőszobában tartós nedvesség!
  • Rendszeresen ellenőrizzük a tömítéseket, hogy idejében észrevegyük, ha penész kezdene el valahol kialakulni!
  • Az első penész foltok eltüntetése kiemelkedő fontosságú, azaz a penész kezelése nem várhat napokat vagy heteket!
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, mi a teendő, ne habozzunk szakember segítségét kérni!