Minden, amit tudni kell az Otthonfelújítási támogatásról

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A családok számára hazánkban már számos otthonteremtési lehetőség létezik, idén februártól azonban az otthonunk felújítására is igényelhetünk támogatást.

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatást azon magyar állampolgárok igényelhetik, akik nem rendelkeznek a NAV felé köztartozással és legalább egy gyermeket nevelnek.

Az igénylés szempontjából gyermeknek számít 

  • a 12. hetet betöltött magzat, 
  • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 25 éves koráig (megváltozott munkaképességű személy esetén 25 éves kor felett is)
  • kiskorú rokon, amennyiben annak az igénylő a hivatalos gyámja. 

A megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a gyermekük életkorától függetlenül igénybe vehetik a támogatást.

Emellett az igénylő felek legalább egyikének rendelkeznie kell legalább egy éves TB-jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet. Fontos, hogy az özvegyen maradt szülők elhunyt társuk után is jogosultak a TB-re!

Mely TB-jogviszonyokat fogadják el az igénylés során?

A minimum egy éves TB-jogviszonyba a köz- és felsőoktatási jogviszony is beleszámít. 

Azok azonban, akik az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak, nem igényelhetik a támogatást. 

A külföldi jogviszonyt viszont elfogadják, amennyiben az igénylés pillanatában rendelkeznek magyarországi TB-jogviszonnyal.

Mely ingatlanra lehet igénybe venni a támogatást?

Az Otthonfelújítási támogatást kizárólag arra az ingatlanra lehet igénybe venni, melyben az igényléskor figyelembe vett gyermeket nevelik. 

A gyermeknek - vagy gyermekeknek - és legalább az egyik szülőnek minimum egy éve az adott ingatlanban kell élnie, ezalól két esetben van kivétel:

  • ha a gyermek még magzat, vagy 1 évnél fiatalabb,
  • vagy ha ingatlant egy éven belül vásárolták. 

Emellett az igénylőknek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

2022. január 1-től érvényes változás:

Egy ingatlanra csak akkor vehető fel az Otthonfelújítási támogatás, ha minimum 50%-ban tulajdonosai az adott ingatlannak a támogatást igénylők. 2022-től a 25. évüket betöltött megváltozott munkaképességű fiatal felnőtt "gyerek" tulajdoni hányada is beleszámítható ebbe az 50%-ba.

Elvált szülők is igényelhetik a támogatást?

Igen, abban az esetben azonban, ha a szülők lakóhelye nem azonos, két megoldás lehetséges. 

Amennyiben a közös gyermekek kizárólag az egyik szülő lakhelyén élnek, abban az esetben kizárólag ez a szülő veheti igénybe a támogatást. 

Abban az esetben azonban, ha mindkettejük lakhelyén él legalább egy közös gyerek, mindketten igénybe vehetik a támogatást, ekkor azonban mindketten csupán a teljes összeg maximum 50-50%-át.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatást a felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti.

Az igénylést a Magyar Államkincstár által kiadott formanyomtatvány kitöltésével lehet érvényesíteni, mely megtehető a Kormányablakoknál személyesen, de postai és elektronikus úton is. 

A benyújtáskor a nyomtatvány mellé az alábbiakat szükséges csatolni:

  • a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződést,
  • a 2021. január 1. után kiállított, az anyagköltségről és a munkadíjról szóló számlákat, valamint a kifizetést igazoló dokumentumokat,
  • a gyermekről, illetve az ingatlanról a szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat.

A Magyar Államkincstár a benyújtást követő 30 napon belül elbírálja a kérvényt, a döntést követő 5 napon belül - amennyiben a bírálat pozitív - megtörténik a kifizetés. 

Mekkora összeg igényelhető?

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de maximum 3 millió forint. Viszont fontos tudni, hogy az anyagköltség és a vállalkozói díj maximum 50-50%-os arányban szerepelhet.

A támogatás összegét tehát csak a munkálatok után kaphatom meg?

Igen, így az otthonfelújítási támogatás azoknak jelent segítséget, akik rendelkeznek a felújításhoz szükséges tőkével, de szeretnék ezt visszaigényelni.

Abban az esetben, ha szeretne élni ezzel a támogatással, de nincs meg a felújításhoz szükséges összeg, számos banknál igényelhető otthonfelújítási hitel, mellyel fedezheti a költségeket, majd a munkálatok után visszaigényelheti azt.

Az otthofelújítási program 2022. december 31-ig él.