ÁFA visszatérítési támogatás 2021-ben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2021. január 1-től az ÁFA visszatérítési támogatás már nem csak a preferált kistelepüléseken igényelhető. Cikkünkben ennek részleteiről számolunk be.

Mely esetekben igényelhető a támogatás?

A támogatás lényegében három esetben igényelhető, az első az új, nem generál kivitelezéssel megvalósuló lakásépítés. 

A támogatás egyszer vehető igénybe, a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján. Ebben az esetben kizárólag a 27%-os ÁFA mértékkel kiállított számlákat veszik figyelmebe. 

A másik eset az új építésű lakás vásárlása vagy a generálkivitelezéssel megvalósuló lakásépítés. 

Ez a lehetőség azok számára is igényelhető, akik a lakás vásárlásához vagy építéséhez Családi Otthonteremtési Kedvezményt is igénybe vettek. Az előző esettel szemben itt már kizárólag a kedvezményes, 5%-os ÁFA-kulccsal kiállított számlák nyújthatók be, abban az esetben, ha a számlákat 2021. január 1-jén vagy azt követően állították ki. 

Végezetül a harmadik lehetőség az ÁFA visszatérítési támogatás igénybevételére, ha a falusi CSOK igénybe vételével valamely preferált kistelepülésen bővíti vagy korszerűsíti otthonát. 

Ez esetben szintén csak a 27%-os ÁFÁ-val rendelkező, az első esethez hasonlóan a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiadott számlákat fogadják el. 

Mindhárom lehetőséggel 2022. december 31-ig lehet élni, és ÁFA-kulcstól függetlenül maximum 5 millió forint igényelhető vissza. 

A támogatás folyósítása

Építési telek és új lakás vásárlása esetén a folyósítás egy összegben történik, előbbi esetén a telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően, utóbbi esetében pedig a támogatási szerződés megkötését követően. 

Építés, bővítés és korszerűsítés esetén azonban az összeget a készültségi foknak megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet. 

Az igénylés személyi feltételei 

Új lakás esetén az igénylés feltétele, hogy az ingatlanban kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont, házastársak és élettársak esetén feltétel, hogy mindkét félnek tulajdonrésze legyen az ingatlanban, annak aránya azonban nincs előírva. 

Lakásbővítés és korszerűsítés esetén az igénylőknek legalább az ingatlan 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. 

Az igénylés további feltétele, hogy az igénylők legalább egyike minimum 180 napja rendelkezik folyamatos TB-jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás van. 

Az előbbiek mellett az igénylőknek még az alábbi elvárásoknak kell eleget tenniük:

  • Az utolsó részfolyosítást követő 90 napon belül be kell mutatni a lakcímet igazoló hatósági igazolványt. 
  • Az igénylőknek az utolsó részfolyósítást követő 10 évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell élniük.
  • Erre a 10 évre a támogatott személyeknek kötelező lakásbiztosítást kötni.