Üres telek vagy bontandó ingatlan?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A házépítés az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, az építkezés alapja pedig a telek. De vajon mi a jobb választás, az üres telek vagy a bontandó ingatlan?

Milyen egy jó telek?

Egy jó építési teleknek számos ismérve van, és ezeket mind-mind szem előtt kell tartanunk, amikor kiválasszuk az igazit. Az első kérdés természetesen az, hol vegyünk telket, ezt azonban jól át kell gondolni, ez ugyanis két dolgot is meghatároz. 

Egyrészt természetesen azt, hogy a későbbiekben hol fogunk élni, másrészt pedig az ingatlanunk későbbi értékét, értékállóságát. Hiszen egy ház értékét tekintve korántsem mindegy, hogy az a fővárosban, az agglomerációban vagy éppen egy Somogy megyei faluban található. 

Ha már megtaláltuk azt a települést, településrészt, ahol élni szeretnénk, akkor a következő pont az ingatlan tájolása. Ebből a szempontból a legnépszerűbb a déli, délnyugati tájolás, ez ugyanis egy későbbi napelemes rendszer kiépítésének is kedvez.

Fontos döntés egy telek megvásárlása során az is, hogy közművesített-e, vagyis van-e a telken (de legalábbis a telek előtt) gáz, víz, szennyvíz és villamos közmű. Ugyanis, ha ez hiányzik, akkor ennek kiépítése rengeteg pénzt, időt és munkát igényel. 

Egy további központi kérdéskör a talajszerkezet, ez ugyanis az építkezés szempontjából korántsem mindegy, és ha mindenképp ragaszkodunk az adott telekhez, akkor ez jelentősen befolyásolni fogja a tervezett házunk szerkezetét, alapozási technikáját, és persze azt is, hogy lehetőség lesz-e pincét is építeni. 

A jelenlegi és későbbi terveinket befolyásolja a telek mérete és beépíthetősége. A mérete természetesen korlátot jelent annak tekintetében, hogy mekkora ingatlant építhetünk. Ezt azonban még egyéb szabályok is korlátozhatják, így érdemes még a telek megvásárlása előtt információt gyűjteni arról, hogy telekhatárra építhetünk-e vagy, hogy mekkora elő-, hátsó- és oldalkertet kell kialakítanunk. 

Telek vásárlás - Hol és mennyiért?

Ahogy az ingatlanok esetében, úgy az építésre alkalmas telkek tekintetében is nagy a szakadék a főváros és a vidék között. Budapesten a telkek átlagos ára 36 millió forint, a kerületek között azonban még így is jelentős különbség mutatkozik. A legolcsóbbnak a X. kerület számít (10 millió forint), a legdrágább pedig a XIII. kerület (98 millió forint). 

Ezzel szemben vidéken már átlag 8 millió forintért lehet telket vásárolni, azonban itt is rendkívül különbözőek az adatok. Az egyik legdrágább település ebből a szempontból Sopron, itt 18 millió forint körül mozog az építésre alkalmas telkek ára. 

A másik véglet Salgótarján és környéke, ahol pedig már 1-2 millió forintért is találni megfelelő telkeket. A legtöbb megye székhelyen pedig - régiótól függően - 5-10 millió között mozognak a telekárak.

Mennyibe kerül a bontás?

A másik megoldás, ha egy felújítandó, vagy egyenesen bontásra ítélt ingatlant vásárolunk és ennek helyére építjük meg álmaink otthonát. Ezek ára pedig már jelentősen kedvezőbb, mint egy kifogástalan állapotban lévő házé. 

Itt azonban számolni kell a bontási költségekkel is, melyek rendkívül eltérőek lehetnek. Egy körülbelüli árajánlatot azonban érdemes felvázolni. A bontás munkadíja 10-15 ezer forint négyzetméterenként, ez egy átlagos 80 m²-es ingatlan esetében 800 ezer és 1,2 millió forint között helyezkedik el.

Emellett még a konténerek bérleti díjával is számolni kell, ami körülbelül 40-60 ezer forint darabonként, ebből 10-12 darabra biztosan szükség lesz, így még további fél millió forintot kétségkívül a számlához írhatunk. 

Végezetül az építési törmeléket is el kell szállítani ami köbméterenként körülbelül 3-5 ezer forint, így ez is további fél millió forintot ölel fel, így összesen nagyjából minimum két millió forintot számolhatunk bontási költségként. 

Összegzés

Településenként rendkívül változó lehet, hogy mennyibe kerül egy építésre alkalmas telek, és mennyibe egy lebontásra ítélt ingatlan, így azt, hogy melyik éri meg jobban mindig az adott, egyedi esetben kell összehasonlítani.

Az összevetésnél azonban a bontásra ítélt ingatlan árát minden esetben fejelje meg további 2-2,5 millió forinttal és ez alapján döntse el, hogy melyik konstrukció éri meg jobban.