CSOK-buktatók: Mikor kell visszafizetni az állami támogatást?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A CSOK számos lehetőséget biztosít a családok számára, hogy saját lakáshoz jussanak. Az igénybevétel előtt azonban a buktatóknak is érdemes utánajárni.

2015. július 1. óta igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, mely lényegében két ágból tevődik össze. Az egyik a kedvezményes banki CSOK-hitel, a másik a vissza nem térítendő állami támogatás. 

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy bizonyos esetekben mégis kénytelenek az igénylők visszafizetni a CSOK-ot.

Bár az igénylés során már számos feltételnek meg kell felelni, ami egy remek előszűrés az igénylők és az állam számára is, a körülmények az évek alatt könnyedén megváltozhatnak akár az igénylők akaratából, akár akaratukon kívül, ilyenkor pedig nincs mese, fizetni kell. 

Az igényléshez szükséges feltételeket három kategóriába sorolhatjuk:

    • személyi feltételek
    • a gyermekekre vonatkozó feltételek
    • az ingatlanra vonatkozó feltételek

Személyi feltételek

A CSOK-ot első sorban magyar állampolgárok igényelhetik - az uniós és harmadik országbéli polgárokra más szabályok vonatkoznak -, és magyarországi bejelentett lakcímmel is rendelkezniük kell. 

Emellett az illetőknek nem lehet köztartozásuk, valamint egy vagy két gyermek esetén 180 nap, míg három gyerek esetén 2 éves TB-jogviszonyra is szükség van.

További feltétel, hogy az előre vállalt gyermekek esetén legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie, a kedvezmény igényelhető házastársak, élettársak és egyedülállók számára is - utóbbiak esetében természetes csak a meglévő gyermekekre igényelhető a kedvezmény.

Gyermekekre vonatkozó feltételek

Fontos tudni, hogy használt lakás vásárlása esetén maximum két gyermek vállalható a CSOK igénylése mellé. Már meglévő gyermekek esetén nincs ilyen megkötés. 

A kedvezmény igénybevételéhez a 12. hetet betöltött magzattól 25 éves korig számít gyermeknek valaki. 

Az egyik legfontosabb előírás, amivel a leendő szülőknek érdemes tisztában lenni, hogy vállalt gyermekek esetén meghatározott idő áll rendelkezésre a gyermekek megszületéséhez.

    • 1 gyerek esetén 4 év
    • 2 gyerek esetén 8 év
    • 3 gyerek esetén 10 év

Ingatlanra vonatkozó feltételek

Az ingatlanra vonatkozó előírások a legösszetettebbek, ugyanis a gyermekek számának megfelelő méretű és minőségű ingatlant kell vásárolni, illetve építeni az igényelt pénzből. 

Emellett azonban az is előírás, hogy az ingatlanban mindkét igénylő félnek tulajdonjogot kell szereznie, és abban 10 évig életvitelszerűen kell élniük. 

Mikor kell visszafizetni a CSOK-ot?

Ha valaki az előbbi feltételeknek mind megfelel, akkor minden bizonnyal megkapja a vissza nem térítendő állami támogatást. Néha azonban a helyzet úgy hozza, hogy az igénylők kénytelenek azt visszafizetni.

Az egyik legismertebb ok a vállalt gyermekek meg nem születése. Abban az esetben tehát, ha a vállalt gyermekek egyáltalán nem születnek meg, vagy kevesebb gyermek születik, akkor az igénylőknek vissza kell fizetniük a támogatást. 

Mivel ez az eset legtöbbször rajtuk kívül álló körülmények miatt következik be, így ilyenkor igényelhető méltányosság, melynek keretében részben vagy egészben eltekintenek a visszafizetéstől, ez a következő esetekben szokott fennállni:

    • az egyik fél elhalálozik
    • az egyik fél megváltozott munkaképességűvé válik
    • a gyermek halva születik
    • a megszületett gyermek valamilyen fogyatékossággal rendelkezik 

A másik és egyben leggyakoribb ok, ami miatt sor kerülhet a visszafizetésre a válás. A válás maga nem jelenti azt, hogy vissza kell fizetni a kedvezményt, ugyanis a házasság nem feltétlen szükséges az igényléshez. 

Ha azonban egy pár elválik, akkor általában nem szándékoznak ugyanabban az ingatlanban tovább élni, ebből pedig már adódhatnak problémák, az ingatlant ugyanis az igényléstől számított 10 évig nem lehet eladni. 

Ha a válás után sem szeretnék visszafizetni a CSOK összegét, akkor két megoldás lehetséges a számukra. 

    • Az egyik fél megszerzi a másik tulajdonjogát (megvásárolja a részét).
    • Az egyik fél továbbra is az ingatlanban él a kiskorú gyermekekkel együtt. 

Ha nem akarják visszafizetni a felvett támogatást, akkor azzal is tisztában kell lenni, hogy az ingatlanra 10 évig elidegenítési és terhelési tilalom vonatkozik, vagyis

    • tilos lebontani, 
    • tilos eladni, 
    • tilos kiadni, 
    • tilos haszonélvezeti jogot biztosítani,
    • és 10 évig életvitelszerűen itt kell élni a szülőknek és a kiskorú gyermekeknek. 

Mindezek mellett természetesen visszafizetésre kötelezhetik azokat, akik jogosulatlanul vagy hamis adatokkal igényelték a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. 

“CSOK-átvitel” - lehetséges?

Ha valaki mégis az ingatlan eladása mellett dönt, akkor sem kell lemondania a CSOK-ról. Bár jogilag nem létezik olyan lehetőség, hogy a kedvezményt egyik házról egy másikra emeljük, a gyakorlatban ez mégis kivitelezhető. 

Ha a CSOK segítségével megvásárolt ingatlant el szeretnénk adni, akkor vissza kell fizetnünk a CSOK összegét, ezt megtehetjük az eladott ingatlan árából. Ebben az esetben azonban, így elveszítjük a CSOK-ot, valamint az új ingatlan megvásárlására is kevesebb pénzünk marad. 

A megoldás, ha a CSOK-ot az új ingatlanra is igénybe vesszük, így azt lényegében csak átvittük. Ez esetben azonban a korábbi feltételeknek ismét meg kell felelni.