Így előzheti meg a tűzeseteket

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A téli időszakban jelentősen megszaporodik a tűzesetek száma.

A balesetek azonban könnyen megelőzhetőek lennének, ha kicsivel több figyelmet szentelnénk a megelőzésre.

Mit is kell tennie tehát ahhoz, hogy minél kisebb eshetőséggel forduljon elő tűzeset lakásában?

Prevenció

Először is, vizsgálja meg a lehetséges tűzforrásokat. Ezek lehetnek a fabútorok, a folyamatosan üzemelő elektronikai eszközök, a kandalló, folyadékok (pl. alkohol, gyógyszerek) – csak hogy néhány példát említsünk.

Szüntesse meg az éghető anyagok és a lehetséges tűzforrások közötti kapcsolatot

Ha felmérte a terepet, tegyen óvintézkedéseket. Mire gondolunk? Ha kandallótól 20 centire van a fabútor, helyezze azt egy távolabbi helyre; ha nem szükséges, ne hagyja éjjel-nappal bekapcsolva a számítógépet; könnyen éghető folyadékot ne helyezzen működő sütő, kandalló mellé stb.

A legtöbb tűzeset általában a konyhában szokott előfordulni, hiszen itt minden adott az égés létrejöttéhez. Az itt való tüsténkedés során tehát mindig figyeljen oda alaposan a sütő-főző készülékeire, illetve készülő ételeire.

A konyhában nemcsak a tűz, hanem a földgáz miatt is kialakulhat tűzeset

A konyha mellett érdemes még megemlíteni a fűtőtesteket is: ahogy korábban is írtuk, semmiképpen se helyezzen el mellé/rá éghető anyagot. Egy kis darab papír is hatalmas lakástüzet képes okozni, hogy a továbbiakról ne is beszéljünk.

Gázfűtés esetében szintén alaposan oda kell figyelnie, hogy ne alakuljon ki robbanás, majd égés. A fűtéshez, melegítéshez használt gázt könnyű felismerni, jellegzetes szagát a merkaptán adja. Ha egy helyiségbe belépve erős gázszagot érez, azonnal szellőztessen, és semmiképp se oltsa fel a villanyt vagy gyújtson gyufát. A metántartalmú gáz levegővel ugyanis robbanóelegyet alkot, elég nagy tehát az égés kialakulásának esélye.

Az elektomos tüzek oltását - amennyiben lehetséges - áramtalanítással kezdje

Ne hagyja figyelmen kívül a rejtett problémát sem: az elektromos rendszer is nagy kellemetlenséget tud okozni, ha az nem elég korszerű az elektromos hálózathoz csatlakoztatott eszközök számához és energiaigényéhez képest. A biztosíték bármikor meghibásodhat (ha van), és elektromos tűz üthet ki – ennek eloltása komplikáltabb, mint a hagyományos értelembe vett tűzé.

Milyen biztonsági berendezések állnak az átlagember rendelkezésére?

Tűzérzékelő felszerelése és működtetése mindenképpen ajánlott, hiszen számtalan, nagy veszéllyel járó esettől mentheti meg családját és otthonát; az esetleges károkozást már csírájában elfojthatja ezen eszközök segítségével. A tűzérzékelőnek több fajtája is létezik, például a hő-, gáz- és füstérzékelő.

Akár otthonra is beszerezhet tűzoltókészüléket

A munkahelyeken, iskolákban és egyéb közintézményekben mind kötelező tűzoltókészülék elhelyezése. Miért ne használná azt otthonában is? Néhány tűz eloltásánál kifejezetten hasznos lehet, hiszen látni fogjuk, hogy a víz sem hatásos az összes tűzeset ellen.

Ha megtörtént a baj…

Jobb félni, mint megijedni.

A víz elég sok mindenre jó, köztük persze tűz eloltására is. De mint ahogy említettük, van néhány eset, amikor nemhogy nem csillapítja, hanem még meg is duzzasztja azt. Mit nem lehet oltani vízzel?

Tűz oltásánál határozza meg a forrást, és ott kezdjen el oltani

Tűzeseteknél próbáljon minél inkább hideg fejjel gondolkozni, mérje fel, hogy meg tudja-e akadályozni a tűz tovaterjedését. Amennyiben igen, állapítsa meg a forrást: hagyományos tűz esetén vízzel elegendő oltani, azonban villamos energia vagy felhevült vagy könnyen gyulladó folyadék – mint zsír, olaj, benzin – okozta tüzet minden esetben más anyaggal oltson el. Különböző anyagok, égések esetén más-más oltószer hatásos, ezért érdemes utánajárnia, hogy egyes oltószerek milyen tűz eloltására képesek.

Amennyiben pedig úgy gondolja, hogy már nem tud semmit tenni a tűz megakadályozása érdekében, meneküljön ki az épületből a legbiztonságosabb és legrövidebb útvonalon. Fontos, hogy több fő esetén ne tolakodjanak, lökdösődjenek, hanem – amennyire csak lehet – nyugodtan, higgadtan libasorban távozzanak az égő helyszínről.

Ha nem képes megfékezni a tüzet, meneküljön az épületből - a tűzoltók intézik a dolgukat

A láthatatlan szörnyeteg: a szén-monoxid

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Éppen ezért nem árt fokozottan figyelnie arra, hogy semmiképp se kerüljön a lakótérbe ebből az erősen mérgező anyagból, hiszen érzékszerveire itt már nem hagyatkozhat.

Ha tehát cirkófűtés van otthonában, ne legyen rest, feltétlenül szereljen be CO-érzékelőt legalább a fontosabb helyiségekbe. Sajnos a gáz akkor is gondot okozhat, ha a kémény remekül funkcionál, és nem égetünk semmilyen olyan tárgyat, ami tökéletlen égést okozna (azaz szén-monoxid keletkezéséhez vezetne).

Korom képződése (tökéletlen égés) esetén keletkezik szén-monoxid

Amennyiben a CO-érzékelő jelez, feltétlenül szellőztessen, menjen ki a friss levegőre. Minél hamarabb értesítse az illetékes kéményseprőket, érkezésükig hanyagolja a fűtőrendszer működtetését.

Fontos, hogy ne vegye félvállról a kéményes cirkó fűtéssel együtt járó következményeket. Vegye figyelembe, hogy ez egy olyan probléma, ami könnyen észlelhető és megelőzhető; az érzékelő ára és üzemeltetése feltétlenül megéri az emberi élet biztonságáért cserébe.