A magyar építőipar érte el a legnagyobb növekedést

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megnőtt az Európai Unió tagállamainak építőipari termelése a tavalyi szeptemberi adatokhoz képest.

Szeptemberben nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban. A legnagyobb éves növekedést uniós szinten a magyar építőipar érte el szeptemberben - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentéséből.

Szeptemberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelése az euróövezet 19 tagállamában és 0,4 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.

Augusztusban az euróövezetben nem változott, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés az előző havihoz képest.

Szeptemberben a magyar építőipar volt a legsikeresebb

Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben az euróövezetben 3,1 százalékkal, az EU-ban 2,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

A legnagyobb havi növekedést Szlovéniában regisztrálták szeptemberben, 4,0 százalékosat, illetve Hollandiában 1,1 százalékosat. A legnagyobb mértékben Romániában, Magyarországon és Szlovákiában csökkent az építőipar termelése szeptemberben, sorrendben 4,6 százalékkal, 3,8 százalékkal és 2,4 százalékkal az előző havihoz képest.

Az építőipar termelése a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, 23,8 százalékkal. Lengyelországban 18,1 százalék, Szlovéniában 7,0 százalék, Svédországban 6,8 százalék volt az éves növekedés.

Romániában 13,5 százalékkal csökkent éves szinten az építőipari termelés, míg az Egyesült Királyságban 1,4 százalékkal, Belgiumban pedig 0,4 százalékkal.

Forrás: MTI