Egyre több a lakatlan ingatlan

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Országszerte mintegy fél millió lakás üresen áll. Megindultak a beruházások, de nem csak a fővárosban, az építkezési kedv a vidéket is elérte.

Közel 90 százalékkal több építési engedélyt adtak ki az első negyedévben, mint korábban. Azonban a hazánkban lévő több, mint 4 millió ingatlan 12 százaléka lakatlan – derül ki a KSH kimutatásából.

A magyarországi lakásállomány kétharmada tégla falazattal rendelkezik, 14 százalékuk panel és csak 13 százalékuk vályog.


Az ingatlanok 65 százaléka 2 vagy 3 szobás, és minden harmadik alapterülete meghaladja a 100 négyzetmétert. Ez köszönhető az ingatlanpiac javulásának, a kedvezően alakuló lakáshiteleknek és az egyre több állami támogatásnak.

De mi lehet az oka az elnéptelenedésnek? A lakások nem ott vannak, ahol igény lenne rájuk, vagy annyira rossz az állapotuk, hogy értéktelenek.

Lakatlan ház az összedőlés határán

Vidéken nem csak a munkahiány okozta elvándorlás miatt üresek az ingatlanok, hanem mert magas az időskori elhalálozás is az adott területen. Ezek a megüresedett lakások nem alkalmasak a fiatalok számára, felújításuk pedig hatalmas költségbe kerülne.

Vidéki, elhagyatott otthon

A legtöbb üresen álló ingatlan Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. Ezen a területen sok olyan ingatlannal találkozhatunk, ahol nem megfelelő a komfortszint. A lakások felszereltsége közül hiányzik számos összkomfortot jelentő elem, ilyen például a vízöblítéses wc vagy a folyó melegvíz.

Mindössze Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében emelkedett a lakott lakások száma az elmúlt évekhez képest.

Az is elmondható, hogy a lakóingatlanok állapotával az ott lakók nincsenek megelégedve. A tulajdonosok több, mint fele szeretné a legszükségesebb felújítást elvégezni otthonán. Ide tartozik a nyílászáró csere, a fürdőszoba-felújítás és külső hőszigetelés.