Az energiatakarékos ingatlanokat hamarabb megveszik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ennek ellenére Magyarországon a közel 3 millió családi ház közül több, mint 70 százalék energiahatékonysági szempontból korszerűtlen.

Ha a teljes ingatlanállományt tekintjük, akkor ez az arány még rosszabb. A hazai ingatlanok majd 90 százaléka nem rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel.

Hazánkban 2015. végétől kötelező az ún. energetikai tanúsítvány megléte, mely az eladás során hivatott az ingatlan energetikai besorolását igazolni. A családi házakra vonatkozó adatok alapján az ingatlanok mindössze 37 százaléka tartozik az átlagos vagy annál jobb besorolásba; a többi, a hazai lakóingatlanok 63 százaléka azonban pocsékolja az energiát.

  • AA, AA+ vagy AA++ besorolás - kevesebb, mint 1%
  • BB besorolás - 1%
  • CC és DD minősítés, azaz a korszerű - 16%
  • FF, az átlagos - 19%
  • GG-től lefele - 63%

AA, AA+ vagy éppen AA++ besorolásba azok az ingatlanok tartoznak, ahol a megújuló energiát nagyobb mértékben használják fűtésre, melegvíz-előállításra vagy áramszolgáltatásra. Az ingatlanok közel kétharmada azonban a gyenge kategóriába tartozik, ahol jelentős korszerűsítést igényelnek a családi házak.

Energetikai tanúsítvány besorolásForrás: energiatanusitvanya.hu

Egy hőszigetelt ingatlant sokkal könnyebb eladni.

A korszerű energetikai követelményeknek megfelelő családi ház magasabb áron értékesíthető - térségtől függetlenül.

Egy ingatlan vételára csupán a hőszigetelésnek köszönhetően átlagosan 15%-kal, de akár több millió forinttal is nőhet. Ez azonban nem elrettenti a vevőket, hanem éppen ellenkezőleg, sok esetben ezek az ingatlanok hamarabb elkelnek, mint rosszabb besorolású társaik.

A hőszigetelés befolyásolja az ingatlan árát
Nem véletlen, hogy a hirdetésekben is egyre többen tüntetik fel eladni kívánt ingatlanuk esetében, hogy milyen korszerűsítésen esett át az elmúlt években, rendelkezik-e hőszigeteléssel, milyen fűtési rendszert használ.

Bács-Kiskun, Nógrád, Tolna és Somogy megyében egy megfelelően szigetelt ingatlan értéke akár 30%-kal is meghaladhatja egy átlagos családi ház vételárát. Elmondható, hogy egy kisebb településen a hőszigetelés árnövelő hatása még nagyobb. Egyre többen vannak, akik kifejezetten keresik a rezsibarát és pénztárcakímélő otthonokat.