Okosotthon: Kényelem vagy kiszolgáltatottság?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rengeteg rendszer, rengeteg gyenge pont. Félniük kell a jelenlegi és leendő tulajoknak? Utánanéztünk, íme az eredmények.

Az okosotthonoké a jövő. Megállíthatatlanul terjednek és egyre több területen veszik ki a kezünkből az irányítást. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a tudásuk korábban gondolni sem mert határokat feszeget és rengeteget tudunk spórolni egy okosotthonon. Figyelnek, és sok rendszer már képes az öntanulásra. De vajon a kényelem ára a kiszolgáltatottság lesz?

kamerák

Minket szolgáló okoseszközeink három csoportba sorolhatók:

  • Mindennapjainkat megkönnyítő: Ezek a robotporszívó, automata öntözőrendszer, okos hűtő, okos tv, okos fogkefe, stb.
  • Lakóklímát szabályzó: Hűtés-fűtés rendszerek és szerelvényeik szabályzása, árnyékolók, nyílászárók nyitásáért és csukásáért felelős eszközök, világítás vezérlők, stb.
  • Biztonságtehcnikai eszközök: füst-, tűz-érzékelők és beavatkozó eszközök, hagyományos riasztóberendezés elemei, kamerás megfigyelő rendszer, vezérelhető nyílászárók, stb.

Mind a három csoport valamilyen formában kapcsolatot teremt a fő vezérlőegységgel, ami az eszközök irányításáért, adatgyűjtésért, és életünk minden percének elemzéséért felel. Ha kapcsolatot teremt kell, hogy legyen kommunikációs csatorna is ami lehet kábel, vagy rádióhullám.

kamerák

A kábeles kapcsolat előnye, hogy csak fizikálisan lehet hozzáférni, távolról nem. A rádióhullámos kapcsolat legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is, mivel a kibocsájtott elektromos jelek felfogására és feldolgozására más is képes lehet.

A probléma adott, életünk minden másodpercét kisugározzuk házunk falain kívülre is. Ha ezt valaki monitorozza, ugyanúgy tudni fogja a ház lakóinak szokásait, mint maga vezérlőegység.

kamerák

Ez nem az egyetlen veszélyforrás, és a gyártók is egyre felkészültebbek, de a bűnözők (mint mindig), most is a megelőzés előtt járnak egy lépéssel. Régen kerítéssel védekezhettünk támadóink ellen, de lassan ez már nem elég.

Egy okosotthon rendszer növelheti is a biztonságunkat, de ki is szolgáltathat minket a támadóinknak. Léteznek softveres és hardveres problémák is, következő cikkünkben ezeket elemezzük ki.