Építési telkek értékbecslése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi a 10 legfontosabb szempont, ami meghatározza egy építési telek árát? Megmutatjuk, miket érdemes sorra venni!

Új ingatlan építésekor az első lépés az építési telek kiválasztása. Ha már megtaláltuk azt a helyet, ahol lelki szemeink előtt szinte már látjuk a megálmodott házat, a virágokkal és fákkal parkosított kertet, valamint a kilátást jövőbeli erkélyünkről, a gyors cselekvés előtt nem árt szakember segítségét kérni az ajánlattétellel kapcsolatban.

Mi az az építési telek? Telek alatt általában azt a földterületet értjük, amelyen nem áll épület. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (építési törvény) 2.§-ának 21. pontja alapján a telek egy helyrajzi számon nyilvántartásba vett földterület. 2013. január 1-vel azonban törölték az építési törvényből az építési telek fogalmát. (Forrás: Építésitelek.hu)

Az értékbecslés folyamata építési telkek esetében az ingatlanok becslésétől merőben eltér. Például nem csupán a már felépült ingatlan állapotát, ingatlanpiaci helyzetét, használhatóságát kell vizsgálnunk, hanem előrelátóan, lehetőleg minden, az építkezés során majdan felmerülő körülményt figyelembe véve kell végiggondolnunk, hogyan is építkezhetünk rá.Sok buktatója lehet egy telekvásárlásnak, melyekre a laikus nem is gondol. Ismernünk kell az illetékes települési önkormányzat helyi rendeleteit, amelyek szabályozzák a telek beépíthetőségét. Az önkormányzat honlapján, illetve  az építési irodán is érdeklődhetünk ez iránt. Továbbá a földhivataltól kérhetjük ki a telek tulajdoni lapját és a térképmásolatot.

Bár ezeket kérhetjük az eladótól is, nem kötelezett a kiadásukra, tehát amennyiben komolyak a szándékaink és az eladó netán bizonyos indokkal elutasította fentiek rendelkezésünkre bocsátását, ne sajnáljuk rá a kb. 10.000 forintot, mert lehet, hogy százezreket, netalán milliókat is spórolhat nekünk.Egészen egyszerű a képlet: az eladó, ha eltitkolja a telek szempontjából értékcsökkentő körülményeket, akkor akár szakértői segítséggel, akár - amennyiben kellő erőt érzünk magunkban a helyzet átlátására - saját felderítéssel, olyan alkupozícióba kerülhetünk, amivel sokkal jobb áron vehetjük meg a telket. Már ha még továbbra is ez a szándékunk. Persze, el is állhatunk a vételtől, keresve egy jobb adottságú területet.

Amikre tehát érdemes figyelnünk:

  1. A szomszéd telken lévő ingatlanok (ha vannak) távolsága a leendő telkünktől
  2. Az elő-, oldal-, hátsó kert fogalma, nagyságuk tisztázása
  3. Az épület minimális, maximális magassága
  4. Az ingatlanon elhelyezhető ablakok iránya
  5. A beépítési százalék (bruttó alapterület)
  6. A szintterület mutató (hány lakásos lakóegység építhető)
  7. A zöldterület mutató (mekkora zöldterületet kell hagyni)
  8. A telekhez vezető út tulajdonjoga (magán vagy öbnkormányzati)
  9. A szolgalmi jog bejegyzése (például a magántulajdonú bevezető utat kik jogosultak használni)
  10. A telek adottságai (tájolása, emelkedési-, ill. lejtési szöge, vízelvezetése)

Jó ötlet lehet még a telek felkeresése egyedül, vagyis az eladó nélkül. Így alkalmunk lehet meginterjúvolni a szomszédokat, környékbelieket is a viszonyokról. Egy kedves, érdeklődő puhatolózással olcsón juthatunk őszinte, érdekmentes információkhoz.