Miért aggódnak az Egyesült Államokban?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megugrott az amerikai lakóingatlanok ára. A szeptemberi áremelkedés mértéke fokozza azokat az aggodalmakat...

...miszerint bizonyos vevők kiszorulnak az ingatlanpiacról.

 

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 4,9 százalékkal emelkedett szeptemberben az előző havi 4,6 százalék után.


Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,5 százalékkal nőttek a lakóingatlanárak éves összevetésben az augusztusi 4,7 százalék után, míg a tíz legnagyobb városban 5 százalékos növekedést mértek az előző havi 4,7 százalék után.


A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre elemzők kisebb, 5,2 százalékos emelkedést vártak.
A legnagyobb, kétszámjegyű mértékben San Franciscóban (11,2 százalék), Denverben (10,9 százalék) és Portlandben (10,1 százalék) emelkedtek az ingatlanárak.


Havi összevetésben ugyancsak jelentős mértékben nőttek az árak. Szezonális kiigazítással számolva egész Amerikát tekintve 0,8 százalékkal, a 20 és 10 város esetében pedig egyaránt 0,6-0,6 százalékkal növekedtek az árak augusztushoz képest.


A legfrissebb statisztika szerint októberben a vártnál kevesebb használt lakást értékesítettek, mivel a növekvő árak és az eladásra kínált lakások számának csökkenése visszavetette a vásárlási lendületet. Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn közölte, hogy októberben havi szinten 3,4 százalékkal csökkent a használtlakás-eladások száma a szeptemberi 5,55 százalékos emelkedés után. Különösen rosszul alakultak a lakáseladások délen és nyugaton, ahol előzőleg a leginkább megugrottak az árak.