Napelemek a háztetőre - energiagazdálkodás otthon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már jó ideje zajlik, de mostanában talán a korábbinál nagyobb médiafigyelem övezi a megújuló energiaforrások használatának térhódítását.

Az új szabályozások is egyre inkább az energiatakarékosság felé igyekeznek terelni a fogyasztókat, legyen szó akár az új hűtőszekrényről, vagy egy új ház energetikai besorolásáról. A napelemek, azaz a napenergia felhasználásának egyik kulcsfontosságú eleme mostanra egy olyan eszközzé nőtte ki magát, amely, ha nem is mindenki számára megengedhető anyagilag, de jó úton van afelé, hogy egyre olcsóbban lehessen hozzáférni és ezáltal a környezetkímélés mellett a havi befizetnivalót is csökkenthessük.

Mi is ez az egész és hogyan működik?

Amivel háztartásban leginkább találkozhatunk, azt közüzemi villamos hálózatra visszatápláló napelemes rendszernek hívják. Működése a következő: a nap süt, a rendszer a felszerelt napelemek segítségével energiát termel. Ezzel az energiamennyiséggel két dolog történhet: vagy rögtön elfogyasztásra kerül (kiváltva az egyébként a villamos hálózatra terhelt költségeket), vagy pedig az energia visszajut a közüzemi hálózatba (ez esetben később a fogyasztó és az áramszolgáltató között elszámolásra kerül).

Mi kell hozzá és azok mit tudnak?

A teljesség igénye nélkül a három legfontosabb alkatrész a napelem, a hálózatba tápláló inverter és a termelés-fogyasztás mérő. Az előbbiek azok, amelyek begyűjtik a napenergiát. A kristályos napelemek szerkezetében nagy szilíciumkristályok vannak vékony szeletekre vágva (cellák), ezek össze vannak kötve egy alufólia-szerű vezetővel, amely egy alaplemezre van felragasztva, tetején egy edzett üveggel, légmenetesen laminálva. Újabb technológiának számít - és valamivel olcsóbb is - a vékony-réteg napelem, bár ezek esetében nagyobb felületre van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a mennyiséget meg tudják termelni, mint társai. Az inverter azt tudja, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramú villamos energiát átalakítják 230V-os, vagy 380V-os hálózati feszültségre. Ezekből nem mindegy, melyiket szerezzük be, ugyanis az áramszolgáltató cégek megkövetelnek bizonyos engedélyek meglétét. Ezenkívül az inverter ellát még nagyon sok védelmi funkciót is és intelligensen szinkronban dolgozik a hálózattal. Az inverteren keresztül a napelemek energiája a háztartás elektromos rendszerére kapcsolódik a villanyórán belül. A villanyóra sem marad a régi: a rendszer üzembehelyezésekor az áramszolgáltató emberei kicserélik azt az úgynevezett ad-vesz órára, amely képes mérni mind a bejövő, mind a kimenő energia mennyiségét, tehát a visszatermelt és a fogyasztott energiát.

Hová lehet ezeket felszerelni?

Az ezzel foglalkozó cégek többféle megoldást kínálnak. Felszerelhetők a napelemek a tető síkjában, amennyiben a tető dőlésszöge és tájolása erre megfelelő; fel lehet szerelni egyedi tartószerkezetekre, még a tűzfalra is. Ha ezek nem jöhetnek számításba, akkor a napelemeket a kertbe is fel lehet szerelni. Új megoldásnak számítanak a tetőbe integrált napelem, azaz a napelemes tetők: új épületek, tető-felújítások esetén járható út az, ha a napelemeket már a szerkezetbe beépítve szerelik fel, ezáltal a napelemek önállóan képezik a tető felületét, legalábbis azok egy részét. 
MIK A NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK FELTÉTELEI, TÖRVÉNYES LEHETŐSÉGEI?
2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (háztartások és vállalkozások is) 50 kVA-ig (45 kW) úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek.

A kiserőmű jellemzői:

  • a felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik
  • nem haladja meg a felhasználóként rendelkezésre álló teljesítményt
  • max. 50 kVA névleges teljesítőképességű (egy átlagos lakás éves fogyasztásának megfelelő energiamennyiséget 2-3 kVA-es napelemes rendszer megtermeli.)

A napelemes rendszerrel termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő kereskedő, vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni. Díjfizetési kötelezettség nem keletkezik, mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a napelemek által biztosított termelőkapacitás. Az ügyintézést rendszerint a cserét kivitelező cég biztosítja.

Elszámolás az áramszolgáltatókkal

A jogszabály szerint elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározzák a fogyasztást, vagy a többlettermelést. A jogszabály havi, negyedéves, vagy éves elszámolási időszakot tesz lehetővé, melyek közül a fogyasztó választhat. A többlettermelés a három egyetemes szolgáltatónál (E-On, ELMÜ, DÉMÁSZ) jellemzően a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra.

Napelemek és inverterek raktárról (x) »